China dă semnale că se străduieşte să elimine corupţia, dar scopul este neclar

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping la 29 septembrie 2012. Xi Jinping a legat în mai multe ocazii supravieţuirea partidului de distrugerea corupţiei.
Vicepreşedintele chinez Xi Jinping la 29 septembrie 2012. Xi Jinping a legat în mai multe ocazii supravieţuirea partidului de distrugerea corupţiei. (Feng Li / Getty Images)
Sophia Fang & Jane Lin
29.11.2012

Există semnale timide care provin din China, în sensul că odată cu ascensiunea noului lider al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, o nouă epurare anti-corupţie este în curs de desfăşurare, începând din Chongqing, sediul fostului membru al Biroului Politic căzut în dizgraţie, Bo Xilai.

Eliminarea, sau cel puţin limitarea corupţiei, a fost evidenţiată în mod repetat de către liderii chinezi, inclusiv în timpul recentului Congres al XVIII-lea al Partidului. Xi Jinping însuşi a declarat în timpul primului său discurs în faţa lumii că "există multe probleme presante în cadrul Partidului, care trebuie rezolvate urgent, în special cazurile de mită şi de corupţie care îi priveşte pe unii dintre membrii partidului şi pe anumite cadre".

Este posibil ca primele sale acţiuni împotriva corupţiei să aibă loc în Chongqing, potrivit unei serii de evoluţii noi în megalopolisul din sud-vest.

De exemplu, un anunţ recent informează că Meng Jianzhu, noul şef al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), va trimite un număr mare de oficiali bine pregătiţi în Chongqing pentru a începe curăţarea de funcţionarii corupţi. CAPL controlează toate operaţiunile de aplicare a legii în China, inclusiv forţele masive de poliţie şi anumite agenţii de poliţie secrete.

Sud-vestul fără de lege

Un număr de alte cazuri în conexiune cu Chongqing indică, de asemenea, faptul că ar avea loc o schimbare.

Li Zhuang, un avocat care a fost închis în 2009 ca parte a campaniei de "distrugere a celor răi" a lui Bo Xilai, a fost recent citat de procurorul şef din China pentru a începe re-examinarea cazului său.

Atunci când procesul împotriva lui Li s-a desfăşurat în anul 2009, a fost văzut ca o lovitură aplicată statului de drept în China, din cauza etalării ostentative a proceselor echitabile. Procesul lui Li a avut loc în contextul presupusei campanii anti-mafie a lui Bo, dar care mai târziu s-a dovedit a fi în mare măsură o distrugere masivă a inamicilor politici.

Mass-media chineză a publicat declaraţiile unui fost client al lui Li, Gangmo Gong, care susţine că a depus mărturie mincinoasă împotriva lui Li, deoarece a fost torturat şi forţat să recite în instanţă "un document scris şi elaborat de către o echipă specială de anchetă". Această echipă era în cele din urmă supravegheată de Bo Xilai.

Fratele lui Gong Gangmo, Gong Ganghua, a fost, de asemenea, convocat recent de procuratură. Acesta a declarat pentru televiziunea New Tang Dynasty (NTD) că a fost ameninţat că, în cazul în care nu cooperează la înscenarea lui Li Zhuang, fratele său va fi împuşcat şi mai mulţi membri ai familiei, vecini şi prieteni ai săi vor fi trimişi în închisoare.

Gong Ganghua a relatat, de asemenea, că pentru a-l face să cooperarea pe fratele său, Gangmo Gong, membrii echipei speciale de anchetă l-au legat pe acesta din urmă şi l-au bătut atât de violent încât şi-a pierdut controlul asupra vezicii urinare şi a intestinelor sale.

Deşi aceste detalii nu au ajuns în rapoartele oficiale, relatările de către Xinhua a cazului lui Li Zhuang fuseseră iniţial strict interzise, fapt ce ​​indica că facţiunea care favoriza pedeapsa grea dată de Bo era în avantaj, a declarat comentatorul politic Zhang Sutian pentru Radio Sound of Hope .

Ca parte a campaniei, alţi doi oficiali care au avut legătură cu Bo Xilai în Chongqing au fost, de asemenea, concediaţi: fostul şef adjunct al Biroului de Securitate Publică din Chongqing, Tang Jianhua, care a luat parte în mod activ la campania anti-mafie şi Lei Zhengfu, şeful de partid al unui district din Chongqing, care a apărut într-o filmare cu conţinut sexual, realizată in secret şi postată recent pe internet.

Expertul în drept constituţional chinez Tong Zhiwei de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China de Est a publicat on-line propriul său raport de investigaţie despre campania anti-mafie a lui Bo. În acesta descrie campania ca fiind în întregime ilegală şi că la alegerea lui Bo Xilai sau a adjunctului acestuia Lijun Wang mii de oameni de afaceri privaţi au fost etichetaţi ca aparţinând "mafiei".

Averile lor au fost apoi confiscate, în timp ce unii dintre ei au fost apoi executaţi. În raportul lui Tong Zhiwei, problemele lui Li Zhuang au fost doar o mostră.

"Puritatea" Partidului

Xi Jinping a legat, într-o serie de ocazii, supravieţuirea Partidului de câştigarea luptei împotriva corupţiei şi a susţinut, de asemenea, că fenomenul corupţiei este legat de "puritatea" Partidului Comunist Chinez, care a sărbătorit cea de-a 63-a aniversare de la preluarea puterii.

Xinhua a raportat că Xi le-a transmis celor 25 de noi membri ai Biroului Politic, la 19 noiembrie, că Partidul trebuie să fie ferm împotriva corupţiei iar dacă problema se va agrava "va duce la ruinarea acestuia şi a ţării".

Noua conducere ar putea lua în considerare să folosească Chongqing ca un punct de plecare pentru a experimenta noi abordări anti-corupţie şi măsuri de reformă, potrivit unui comentariu al publicaţiei The Sun din Hong Kong.

Zhu Reifeng, moderator al site-ului People’s Supervision Network, care a postat primul clip video indecent cu Lei Zhengfu, ce a dus direct la demiterea acestuia, a declarat pentru Voice of America că articolele sale în care expunea funcţionari corupţi au fost blocate anterior de autorităţi, dar că "de data aceasta nu au mai fost cenzurate".

Zhu Reifeng consideră că această decizie de abţinere de la blocare, cel puţin într-o anumită măsură, a rapoartelor de corupţie în Chongqing, a fost luată de conducerea centrală a Partidului.

Xi Jinping a subliniat de mai multe ori necesitatea "menţinerii purităţii Partidului". Conform lui Wen Zhao, un comentator politic din cadrul televiziunii NTD, sloganuri de genul acesta şi o campanie de mobilizare-epurare care să le susţină poate însemna o nouă direcţie a conducerii în încercarea de a revigora autoritatea partidului şi de a se adresa cererii publicului pentru schimbare.

"Eliminarea unor facţiuni din cadrul partidului sub sloganul "menţinerea purităţii Partidului" este o modalitate de a răspunde la opinia publică. De asemenea, evită să folosească în mod direct banner-ul de reforme politice pentru a nu irita conservatorii încăpăţânaţi", a declarat Wen pentru NTD.

Dar cât de mult din adevărul a ceea ce s-a întâmplat în Chongqing şi cât de departe se va extinde campania în afara Chongqing-ului, rămâne însă de văzut, a precizat Wen.

Chu-Cheng Ming, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Naţională din Taiwan, este de părere că a fost deja lansată o înfloritoare campanie anti-corupţie, potrivit unui interviu al New Epoch Weekly. Ming crede că mai multe cazuri de corupţie vor fi expuse şi investigate, dar că numai oficialii de rang inferior vor fi vizaţi în timp ce Xi încearcă să-şi consolideze puterea fără a afecta interesele legitime din cadrul regimului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor