China descopera inca un transport de lapte praf contaminat cu melamina

Un copil plangand in timp ce isi asteapta randul la analize intr-un spital din Beijing 22 septembrie 2008, in mijlocul scandalului cu lapte praf contaminat cu melamina. Rapoartele oficiale vorbesc despre 52.857 de copii care sufera de diverse afectiuni produse de lapte praf contaminat, insa analistii cred ca numarul victimelor poate fi oriunde intre 100 si 300 de mii
Un copil plangand in timp ce isi asteapta randul la analize intr-un spital din Beijing 22 septembrie 2008, in mijlocul scandalului cu lapte praf contaminat cu melamina. Rapoartele oficiale vorbesc despre 52.857 de copii care sufera de diverse afectiuni produse de lapte praf contaminat, insa analistii cred ca numarul victimelor poate fi oriunde intre 100 si 300 de mii (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Autoritatile chineze au confiscat 38 tone de lapte praf contaminat cu melamina intr-un nou episod al scandalului de acum doi ani.

Laptele praf era contaminat cu acelasi aditiv toxic care a ucis si/sau imbolnavit zeci sau sute de mii de copii mici si nou-nascuti in scandalul laptelui contaminat din 2008.

Rapoartele oficiale publicate recent atesta incapatanarea si coruptia producatorilor chinezi, care nu reusesc sa indeplineasca obligatii elementare de siguranta alimentara.

Probele de lapte praf gasite in nord-vestul Chinei, in provinciile Gansu si Qinghai au aratat un nivel de melamina de pana la 500 de ori mai mult decat limita permisa. Agentul contaminant a aparut de asemenea, in nord-estul tarii, a declarat un raport al agentiei de stiri Xinhua vineri.

In 2008, compania gigant Sanlu a ajuns la faliment dupa ce o ancheta a descoperit ca laptele sau era contaminat cu melamina pentru a-i maslui continutul proteic la analize.

Din cauza coruptiei endemice din China, laptele era mai intai indoit cu apa si mai apoi i se adauga melamina, pentru a-i creste artificial cotinutul de proteina.

Totusi melamina este toxica, si a cauzat un numar record de cazuri de imbolnaviri ale micilor consumatori. Efectele adverse includ varsaturi, dureri de cap, blocaje renale si chiar distrugerea sistemului renal. Cifrele oficiale ale contaminarii sunt mult mai mici decat realitatea, dar analistii considera ca intre 100 de mii si 300 de mii de copii au fost imbolnaviti in China.

Ancheta privind contaminarea cu melamina a fost musamalizata de coruptia si birocratia statului chinez, si abia in august 2008, la sase luni de la aparitia unui numar imens de cazuri, si dupa interventii la primul minustru neo-zeelandez, scandalul a captat atentia mass media internationala.

Gigantul de lactate din Noua Zeelanda - Fonterra - a fost cel de-al doilea mare actionar al Sanlu.

Dupa indelungi tergiversari si musamalizari, auroritatile de la Beijing au executat doi oameni in noiembrie anul trecut pentru rolul lor in scandalul laptelui contaminat.

Raportul Xinhua nu a precizat noi decese sau boli cauzate de cele mai recente loturi de produse lactate toxice.

Politia a cautat sursa laptelui praf contaminat descoperit in provincia Gansu, ajungand la o fabrica de produse lactate din provincia vecina Qinghai. Compania cumparase pulbere de melamina din alta parte si o pastra intr-un sat de langa fabrica. Politia a confiscat 38 tone de "lapte praf cu probleme", a declarat Xinhua.

"Testele au aratat niveluri de melamina de 500 de ori peste nivelul acceptat", a afirmat raportul.

Comerciantii au cumparat lapte contaminat din provincia Hebei, iar unele dintre ele erau probabil loturi menite distrugerii dupa scandalul 2008, a declarat Xinhua.

Melamina poate provoca pietre la rinichi, si este folosita pentru a face material plastic, ingrasaminte si beton. Continutul sau ridicat de azot permite nivelurilor de proteine sa para mai mari atunci cand este adaugat la lapte sau hrana pentru animale, lucru care permite operatorilor economici sa masluiasca produsele respective.