China desfăşoară exerciţiu militar cu muniţie reală în apropierea Taiwanului

Avioane de vănătoare chineze J-20
Avioane de vănătoare chineze J-20 (Getty Images)

China a desfăşurat un exerciţiu militar cu muniţie reală în largul coastei sud-estice, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Beijing şi Taiwan, a anunţat televiziunea chineză de stat.

Televiziunea chineză de stat a difuzat imagini cu elicoptere care lansau rachete în timpul unui exerciţiu militar despre care a precizat că a avut loc pe coasta sud-estică a Chinei.

Exerciţiul s-a efectuat în largul coastei oraşului Quanzhou, într-o zonă situată între două grupuri de insule apropiate de coasta chineză pe care Taipeiul le-a controlat din 1949, când forţele naţionaliste învinse de comunişti au fugit în Taiwan la sfârşitul războiului civil chinez.

Taiwanul a denunţat miercuri exerciţiul, afirmând că Beijingul foloseşte “intimidări verbale ieftine şi ameninţări” la adresa sa.

Nu se ştie dacă a fost acelaşi exerciţiu militar care a fost raportat că a avut loc în sensibila Strâmtoare a Taiwanului.

Mass media chineză de stat a afirmat că exerciţiul a fost un răspuns direct la “provocările” liderilor taiwanezi, văzute de Beijing ca un efort de a obţine independenţa oficială a insulei autoguvernate.

Taiwanul se consideră o naţiune independentă, însă China revendică insula ca fiind teritoriu al său, sau o provincie nesupusă, şi nu a exclus niciodată folosirea forţei militare pentru a aduce insula sub control.

China şi-a amplificat exerciţiile militare în zona Taiwanului în ultimul an, inclusiv trimiterea bombardierelor să zboare în jurul insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat miercuri că două bombardiere chineze H-6K au zburat în jurul insulei, trecând prima dată prin Strâmtoarea Miyako şi s-au îndreptat spre nord-estul Taiwanului, adăugând că la întoarcerea spre baza lor, avioanele au trecut prin Canalul Bashi dintre Taiwan şi Filipine.

Cele mai recente mişcări militare chineze au loc în timpul unei perioade de tensiuni amplificate între Beijing şi Taiwan şi după o serie de avertismente dure lansate luna trecută de preşedintele chinez Xi Jinping împotriva separatismului din Taiwan.

Ostilitatea Chinei faţă de Taiwan s-a amplificat de când Tsai Ing-wen din Partidul Democrat Progresiv, care susţine independenţa ţării, a câştigat alegerile prezidenţiale în 2016.

China se teme că Tsai doreşte să obţină independenţa oficială a insulei.

Tsai a afirmat că este dedicată păcii şi menţinerii status quo-ului în Strâmtoarea Taiwanului, dar a adăugat că va apăra securitatea ţării sale.

Taiwanul este bine echipat cu arme majoritar americane şi urmăreşte să achiziţioneze echipamente militare mai avansate pentru a combate ceea ce consideră că este o ameninţare tot mai mare din partea Chinei.

Deşi SUA nu are relaţii oficiale cu Taiwanul, este obligată prin lege să ajute insula să se apere. În acelaşi timp, Washingtonul este principala sursă a armelor folosite de forţele militare taiwaneze.

Televiziunea chineză de stat a difuzat doar imagini cu elicopterele care lansau rachete, fără a menţiona nave sau alte echipamente militare, precum tancuri sau vehicule amfibii de atac.

Exerciţiul a avut loc miercuri, de la ora locală 8 a.m. (12 a.m. GMT) până la miezul nopţii, potrivit raportului, care a furnizat acelaşi interval de timp pentru precedentul exerciţiu desfăşurat în Strâmtoarea Taiwanului, deşi nu se ştie clar dacă este unul şi acelaşi exerciţiu sau dacă sunt două exerciţii diferite.