China: Donald Trump numeşte pe postul de şef al Consiliului pentru Comerţ un critic al regimului comunist

Într-o mişcare ce ar putea agita şi mai mult relaţiile dintre SUA şi China, preşedintele ales Trump a numit un îndelungat critic al regimului chinez în funcţia unui nou organism pentru monitorizarea comerţului.
Peter Navarro.
Peter Navarro. (Getty Images)

Preşedintele ales american Donald Trump, care recent a agitat apele în China discutând cu preşedinta taiwaneză prin telefon, a trimis un alt semnal controversat către gigantul asiatic. Miercuri, echipa de tranziţie a lui Trump a anunţat numirea lui Peter Navarro, un critic al regimului comunist, în fruntea nou creatului Consiliu Naţional pentru Comerţ al Casei Albe.

Consiliul pentru Comerţ îl va sfătui pe Trump în privinţa „strategiilor inovatoare în negocierile comerciale, se va coordona cu alte agenţii pentru a evalua capabilităţile de producţie ale SUA şi pentru a evalua fundamentul industriei apărării americane şi va ajuta muncitorii americani neangajaţi cu noi oportunităţi în sectorul de producţie”, a anunţat într-o declaraţie echipa de tranziţie, adăugând că acest consiliu îl va ajuta pe preşedintele ales „să facă din nou măreaţă producţia americană”.

„Navarro este un economist vizionar şi va dezvolta politici comerciale care ne vor diminua deficitul comercial, ne vor extinde creşterea şi vor ajuta la oprirea exodului de locuri de muncă de pe teritoriul nostru”, a susţinut echipa de tranziţie.

Profesor al Universităţii din California şi autor al unor cărţi precum “Death of China” şi “The Coming China Wars”, Navarro a fost un critic îndelungat al relaţiilor comerciale dintre SUA şi China. În rolul său de consilier senior pentru politici, al preşedintelui ales, Navarro a cerut o renegociere a acelor acorduri comerciale despre care a susţinut că sunt în favoarea Chinei. În plus, el şi-a extins suportul pentru propunerea lui Trump de a impune o taxă de 45% pentru importurile chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe