Trump năruie eforturile democraţilor şi devine oficial preşedintele SUA

Colegiul Electorilor al Statelor Unite a confirmat luni seară victoria republicanului Donald Trump.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Speranţele democraţilor americani de a-l bloca pe Donald Trump s-au năruit. Cei 538 de electori au votat luni, 19 decembrie, pentru a-l alege formal pe viitorul preşedinte şi pe vicepreşedintele său, înainte ca ceremonia de învestitură să aibă loc pe 20 ianuarie.

Votul statului Texas din Colegiul Electorilor a decis alegerea lui Donald Trump ca viitor preşedinte şi a lui Mike Pence ca vicepreşedintele al Statelor Unite. California şi Texas sunt statele cu cel mai mare număr de electori, având şi cea mai mare densitate a populaţiei.

Democraţii îşi puneau speranţele în unele „dezertări” ale membrilor Colegiului Electoral, care să întoarcă în mod spectaculos rezultatul alegerilor de la 8 noiembrie. Scrutinul însă a consfinţit victoria lui Donald Trump.

Doar doi dintre cei 306 electori federali republicani, amândoi din Texas, şi-au schimbat opţiunile de vot.

Însă, cei mai mulţi dintre „electorii dezertori”, au fost din rândurile democraţilor. Şase electori i-au întors spatele lui Cinton şi au votat pentru un alt candidat. Patru au reprezentat statul Washington, tradiţional democrat, care a fost câştigat de către Hillary Clinton.

Donald Trump a primit 304 voturi, cu mult faţă de necesarul de 270. Hillary Clinton, candidata democrată, a primit doar 227 de voturi. Pentru a putea fi ales formal Trump a avut nevoie de votul a 270 electori.

La începutul lunii ianuarie, Congresul SUA va lua act de votul Colegiului Electoral şi urmează să valideze rezultatul. Donald Trump va fi învestit oficial în funcţie pe 20 ianuarie.

Context

La 8 noiembrie americanii au votat pentru desemnarea electorilor din cele 50 de state ale SUA (la care se adaugă 3 electori pentru districtul federal), în Colegiul Electorilor, forumul care alege în mod formal preşedintele şi vicepreşedinte Statelor Unite ale Americii.

Potrivit sistemului electoral american, preşedinte al SUA nu devine candidatul care are cel mai mare număr de voturi câştigate în alegerile de la nivel naţional, ci acela care obţine majoritatea voturilor în Colegiul Electorilor.

În alegerile din noiembrie, după 511 zile de campanie electorală tensionată, Donald Trump a câştigat votul a 306 electori, iar Hillary Clinton a 232 electori.

Este pentru prima oară când un candidat fără experienţă politică a câştigat preşedinţia SUA. Cel puţin 40% dintre americani au vrut un preşedinte din afara establishment-ului politic.

După victoria electorală obţinută de Trump, societatea americană a continuat să fie măcinată de un adevărat război mediatic desfăşurat împotriva lui Donald Trump de mainstream media şi unele părţi ale serviciilor secrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe