Directorul general al Exxon Mobil nominalizat oficial de Trump pentru funcţia de secretar de stat

Rapoartele media susţin că directorul general al Exxon Mobil, Rex Tillerson, va fi alegerea lui Donald Trump pentru funcţia de secretar de stat. Există temeri, totuşi, privind legăturile apropiate ale lui Tillerson cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele şi CEO al Exxon Mobil, Rex Tillerson 12 martie 2015.
Preşedintele şi CEO al Exxon Mobil, Rex Tillerson 12 martie 2015. (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

UPDATE: Directorul general al Exxon Mobil a fost nominalizat oficial astăzi de către preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump.

“Tenacitatea sa, vasta sa experienţă şi adânca sa înţelegere a geopoliticii şl fac o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională şi se va concentra pe principalele interese de securitate ale Statelor Unite", a declarat Trump într-un comunicat de presă publicat de echipa sa de tranziţie.

* * *

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, urmează să anunţe oficial, marţi, nominalizarea lui Rex Tillerson în funcţia de secretar de stat. Nominalizarea a fost divulgată luni presei americane, inclusiv ziarului New York Times, care a citat două persoane apropiate de echipa de tranziţie a preşedintelui ales.

Trump a declarat deja, duminică, într-un interviu cu Fox News, că se gândeşte să îl aleagă pe Tillerson, descriindu-l pe directorul general al Exxon Mobil ca un “jucător de clasă mondială”.

Totuşi, Tillerson a fost criticat din cauza reprezentării intereselor companiei Exxon în Rusia în anii 1990. Aparent, el ar avea, de asemenea, legături apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Texanul de 64 de ani, care a devenit director general al Exxon în 2006, s-a opus anterior aplicării de sancţiuni împotriva Rusiei şi a primit în urmă cu trei ani, din partea liderului de la Kremlin, Ordinul rus al Prieteniei.

Legiuitorii ambelor partide majore – Republican şi Democrat – au avertizat că lui Tillerson nu îi va fi uşor în timpul audierii de confirmare în funcţie în Senat, legiuitorii subliniind lipsa totală de experienţă în politica externă. Dacă va fi confirmat de Senat, Tillerson va avea de înfruntat un prim test – cel al conflictului continuu din Siria.

Ţinând cont de sugestiile recente ale lui Trump că ar putea adopta o abordare mai agresivă în relaţiile cu Beijingul, China s-ar putea dovedi, de asemenea, o provocare pentru cel care îl va înlocui pe secretarul de stat american John Kerry.