China internează dizidenţii în spitale psihiatrice

.
. (Photos.com)

Guvernul comunist chinez foloseşte în mod regulat detenţiile în instituţii psihiatrice ca o unealtă pentru controlarea dizidenţilor, a declarat luni un grup chinez pentru drepturile omului.

Grupul Apărătorii Chinezi ai Drepturilor Omului (ACDO) a evidenţiat cazul lui Xing Shiku, un petiţionar chinez ce a fost închis fără voia lui în Spitalul Psihiatric al districtului Daowai, oraşul Harbin, începând cu februarie 2007.

ACDO spune că Xing a fost arestat în Beijing pentru depunerea unor plângeri către autorităţile guvernamentale cu privire la cazurile de corupţie şi încălcare a normelor muncii ce au avut loc în urma privatizării companiei de stat unde a lucrat la un moment dat. La scurt timp, el a fost internat în spitalul psihiatric din nord-estul Chinei.

Guvernul chinez a susţinut că Xing suferea de schizofrenie şi “putea să prezinte un pericol pentru menţinerea ordinii publice din Beijing”. ACDO susţine că doctorii din spitalul respectiv au recunoscut că el nu suferă de nicio boală mentală.

Grupul a declarat că detenţia lui Xing este motivată politic.

ACDO a notat într-un raport din 2012 că “abuzurile motivate politic în cadrul sistemului de detenţie psihiatrică rămân puse în aplicare”. Deşi a spus că unii dintre pacienţii pe care i-a examinat s-ar putea să aibă dizabilităţi psihosociale, ACDO a oferit ca exemplu 40 de cazuri de persoane ce au fost deţinute în instituţii psihiatrice pentru depunerea de petiţii şi pentru activism în domeniul drepturilor omului.

“În majoritatea acestor cazuri, activiştii au fost duşi în spitale psihiatrice pentru a fi pedepsiţi după ce au acţionat într-o manieră nedorită de oficialii guvernamentali, şi anume, depunând petiţii către autorităţile superioare sau publicând articole care critică guvernul”, a susţinut raportul.

Cetăţenii mai bogaţi pot de acum să plătească instituţiile psihiatrice privatizate pentru a încarcera rudele şi angajaţii “care provoacă probleme”, a adăugat raportul.

S-a raportat că Xing a fost eliberat pentru scurt timp în martie 2007 după ce soţia sa, Zhao Guirong, s-a plâns autorităţilor din Beijing cu privire la detenţia acestuia. ACDO presupune că şeful unui birou guvernamental din districtul Daowai a condus ulterior un grup de bătăuşi pentru a-l răpi pe Xing şi a-l duce înapoi în spitalul psihiatric unde se află închis şi în prezent.

S-a spus că Xing a fost torturat în timpul detenţiei sale, fiind legat cu lanţuri şi abuzat cu bastoane electrice, conform informaţiilor primite de ACDO. De asemenea, el nu a primit îngrijiri medicale corespunzătoare pentru problemele de la picioare şi pentru celelalte boli dobândite în timpul detenţiei sale extinse.

Soţia lui Xing, Zhao, a făcut apel la diverse departamente guvernamentale pentru eliberarea soţului ei, şi a scris mii de petiţii şi scrisori prin care a cerut ajutor. ACDO relatează că Zhao însăşi a fost deţinută în aşa-numitele “închisori negre” extralegale pentru o perioadă de 300 de zile, unde a fost torturată şi a încercat să se sinucidă de mai multe ori.

Grupul de Lucru din cadrul ONU a transmis acuzaţiile de tortură prezentate de Zing şi Zhao Raportorului Special al ONU asupra Torturii.

Grupul ONU a decis ca detenţia arbitrară a lui Xing a încălcat mai multe articole ale Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. China este în prezent membră a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Legea chineză privind sănătatea mentală, intrată în vigoare din mai 2013, desemnează “gardieni” pentru deţinuţii psihiatrici involuntari şi îi privează pe aceştia de drepturile lor legale, spune ACDO. Se spune că autorităţile spitalului au afirmat că Xing poate fi eliberat doar cu acordul oficialilor locali care l-au internat şi care au drepturi de “protecţie” asupra lui.

Acuzaţiile împotriva Chinei aduc aminte de practicile Uniunii Sovietice de folosire a tratamentelor psihiatrice pentru pedepsirea dizidenţilor politici.