China intră şi ea pe piaţa reactoarelor nucleare iraniene la Arak

Oficialităţile de la Beijing declară că Iranul şi China vor semna în weekend primele contracte comerciale pentru reproiectarea reactorului nuclear de apă grea de la Arak, aflat în centrul Iranului.
Reactorul nuclear cu apă grea de la Arak, Iran.
Reactorul nuclear cu apă grea de la Arak, Iran. (Captură Foto)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat, joi, la un briefing de ştiri zilnic, că acordurile vor fi parafate duminică la Viena, documentaţia iniţială fiind deja la Beijing.

El a descris contractele ca fiind o parte importantă a acordului nuclear din 2015 cu Iranul, numit Planul complet de acţiune comun (JCPOA).

Lu a declarat că SUA şi China sunt şefi ai grupului de lucru pentru proiectul Arak, adăugând că au fost făcute progrese în plan. "Semnarea acestui contract va crea condiţii favorabile pentru demararea proiectului de reproiectare", a notat el.

Reactorul Arak de 40 megawaţi este destinat producerii izotopilor pentru cancer şi a altor tratamente medicale. Iranul îşi reproiectează reactorul de cercetare pentru a reduce drastic potenţialul său de producţie de plutoniu.

Iranul a eliminat nucleul sensibil al reactorului, iar inspectorii ONU au vizitat site-ul pentru a verifica schimbarea, ceea ce este esenţial pentru punerea în aplicare a JCPOA.

Iranul şi ţările P5+ 1 - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia plus Germania - au semnat JCPOA la 14 iulie 2015 şi au început să îl pună în aplicare la 16 ianuarie 2016.

Potrivit acordului, s-au limitat activităţile nucleare ale Iranului în schimbul, printre altele, a eliminării tuturor interdicţiilor privind activităţile nucleare împotriva Republicii Islamice.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, în unanimitate, o rezoluţie care a transformat în mod eficient JCPOA în legislaţie internaţională.

Mai mult, în comentariile sale, diplomatul chinez şi-a exprimat speranţa că toate părţile implicate în JCPOA vor aborda în mod corespunzător neînţelegerile şi se vor asigura că acordul a fost pus în aplicare.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a adoptat o poziţie ostilă în privinţa Republicii Islamice şi în prezent face o revizuire a politicii SUA privind Iranul.

Marţi, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat că Iranul a respectat acordul nuclear, susţinând totuşi că JCPOA doar "a întârziat obiectivul Iranului de a deveni un stat nuclear".

A doua zi, miercuri, el a acuzat Iranul de "provocări în curs de desfăşurare alarmante" pentru a destabiliza ţările din Orientul Mijlociu. El a subliniat, de asemenea, că revizuirea politicii americane nu ar viza doar respectarea de către Teheran a acordului nuclear, ci şi comportamentul său în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe