China nu exclude (încă) vizita în Tibet a comisarului ONU pentru drepturile omului

Tibet (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
24.10.2014

China nu a respins încă o vizită a comisarului ONU pentru drepturile omului în Tibet şi Xinjiang, dar a declarat joi că cererea acestuia trebuie să treacă prin “canalele potrivite”.

Zeid Ra'ad al Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat săptămâna trecută că discută cu autorităţile chineze în privinţa unei vizite în Tibet. Întrebat dacă va vizita şi Xinjiang, el nu a exclus această posibilitate, dar a notat că ar fi prematur să discute detaliile călătoriei, potrivit Reuters.

Referitor la aceasta, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat în cadrul unei scurte conferinţe de presă ce a avut loc joi că speră ca ţara sa să dezvolte cooperarea cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi biroul său pe o fundaţie de egalitate şi respect reciproc.

Mary Robinson a fost singurul comisar ONU pentru drepturile omului care a vizitat China, incluzând Tibetul, în anul 1998, în ciuda cererilor repetate înaintate de succesorii ei. Robinson a criticat puternic practica Chinei de a trimite cetăţenii chinezi în lagăre de muncă forţată fără respectarea procedurilor legale.

Predecesorul lui Zeid, Navi Pillay, a cerut Chinei să permită monitorilor independenţi pentru drepturile omului să viziteze Tibetul, unde mai mult de 120 de oameni, inclusiv călugări, şi-au dat foc începând cu anul 2009 pentru a protesta împotriva conducerii de fier a Beijingului.

Susţinătorii drepturilor omului şi grupurile exilate afirmă că Beijingul reprimă cu duritate limba tibetană şi cultura Regiunii Autonome a Tibetului.

China respinge cu tărie aceste critici, afirmând că a eliminat 'sclavia' din Tibet când a 'eliberat paşnic' regiunea în 1950 şi a declanşat dezvoltarea economică a acesteia.

Sute de oameni au fost ucişi în regiunea vestică Xinjiang în ultimii doi ani, unde ciocnirile sângeroase dintre uigurii majoritari musulmani şi chinezii Han au devenit tot mai frecvente.

Problemele Chinei în domeniul drepturilor omului s-au intensificat în ultimii ani - avocaţi pentru drepturile omului, activişti pentru democraţie, scriitori, pictori, preoţi creştini sau practicanţi Falun Gong – toţi cei care sunt consideraţi că stânjenesc conducerea comunistă – sunt supuşi unui regim dur de represiune condus de Partidul Comunist Chinez. Astfel, în anul 2006 a fost dezvăluită o practică macabră, orchestrată şi susţinută de aparatul de stat chinez - recoltarea pe viu de organe de la practicanţii Falun Gong - practică ce continuă şi acum.

China este iritată de criticile internaţionale legate de adâncirea problemelor de drepturile omului, declarând că îşi tratează dizidenţii conform legii şi că alte ţări nu au dreptul să interfereze în problemele sale interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor