Tibet: China lansează propaganda "căsătoriilor mixte", pentru o colonizare paşnică"

Piata Palatului Potala din Lhasa, Tibet.
Piata Palatului Potala din Lhasa, Tibet. (China Photos / Getty Images)

La începutul acestei luni, Partidul Comunist Chinez a publicat linii directoare pentru căsătoriile mixte între tibetani şi chinezi. Decizia luată de Beijing a stârnit indignare în rândul grupurilor pentru drepturile omului, care au denunţat măsura ca o nouă etapă în distrugerea identităţii tradiţionale tibetane.

După decenii de propagandă în care tibetanii au fost portretizaţi ca o rasă inferioară - cu care nu ar trebui să fie amestecat sângele chinezilor (etnia Han) - Beijingul a adoptat o politică care susţine "asimilarea prin căsătorie", conform celor raportate de către agenţia Églises d’Asie.

Această "unificare paşnică", denunţată de către organizaţiile non-guvernamentale pro-tibetane ca fiind un proces tăcut de anihilare a unei minorităţi etnice, nu exclude folosirea violenţei. Chiar săptămâna trecută, autorităţile chineze au reprimat violent o demonstraţie paşnică. Oficialii chinezi responsabili pentru Regiunea Autonomă Tibet, în ultimele săptămâni, au comandat ziarelor locale să publice articole care încurajează căsătoriile mixte.

Într-un raport publicat în această lună, Departamentul de "cercetare" al Partidului Comunist din Tibet a declarat că în ultimii ani numărul căsătoriilor mixte a crescut semnificativ. Potrivit studiului, căsătoriile mixte au crescut de la aproximativ 700 în 2008 la peste 4.700 în 2013. Raportul atribuie cauza "excelentei gestionări a regiunii tibetane de către Beijing", deşi organizaţiile de monitorizare a drepturilor omului susţin că politica Partidului Comunist Chinez în zonă este mai brutală decât în anii precedenţi, iar torturarea tibetanilor este sistematică.

Chen Quanguo, secretar al Partidului Comunist din Tibet, a declarat într-un interviu acordat ziarului Tibetan Daily (ziar al Partidului), importanţa beneficiilor asociate cu căsătoriile mixte, inclusiv alocaţiile pentru copii şi un acces mai bun la locul de muncă. Conform propagandei de Partid, aceste căsătorii ar aduce cu ele beneficii financiare şi sociale pentru cupluri şi ar evita, de asemenea, politica unui singur copil în ţară, care este parţial încă în vigoare.

Unui cuplu mixt - Han-tibetan - îi sunt permişi până la trei copii, dar părinţii trebuie să raporteze etnia fiecăruia dintre copiii lor atunci când se naşte şi trebuie să folosească un nume chinez. Regula, conform regimului comunist, a fost introdusă pentru a-i „proteja” pe copii - asigurând accesul la şcoli şi de locuri de muncă.

În Tibet mulţi colonişti chinezi nu fac nici un secret din motivele pentru care se mută acolo: beneficii financiare şi posibilităţi majore de a găsi o soţie.

Tsering Woeser, activist tibetan, într-un interviu cu Washington Post în această săptămână, a asemănat promovarea unor astfel de căsătorii cu cele mai dure practici de colonizare. Woeser a declarat că nu este nimic în neregulă cu cuplurile din medii diferite dacă se căsătoresc pentru că se iubesc unul pe altul. Ea însăşi este căsătorită cu Wang Lixiong, disident chinez. Dar situaţia este complet diferită atunci când autorităţile folosesc mariajul ca instrument de asimilare. "Acest lucru nu este nimic mai mult decât o încercare de a dizolva identitatea tibetană în cultura chineză Han", a declarat Woeser.

Statisticile privind numărul exact de tibetani în Regiunea Autonomă Tibet este greu de găsit, dar guvernul tibetan din exil (Dharamsala) consideră că sunt între trei şi şase milioane, aproximativ 80% din populaţia regiunii. Lhasa, capitala, are aproximativ 50% de tibetani cu cealaltă jumătate de chinezi Han şi alte grupuri etnice.