China publică o hartă cu Japonia după bombardamentul nuclear

Ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida
Ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida (KAZUHIRO NOGI/AFP/Getty Images)

Un ziar chinez a publicat o hartă a Japoniei ce conţinea nori atomici deasupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, provocând nemulţumirea ministrului japonez de Externe, care s-a născut în primul oraş devastat de bomba nucleară americană.

Tensiunile dintre cele două puteri asiatice sunt intensificate din cauza unei serii de probleme, care variază de la disputele teritoriale legate de insulele din Marea Chinei de Est până la decizia Tokyo-ului de a-şi reinterpreta constituţia pacifistă.

Cotidianului Tineretului din Chongqing, cu legături în Liga Tineretului Comunist din metropola sud-vestică chineză, a publicat, săptămâna trecută, o hartă care cuprindea toată pagina de publicitate a ziarului, şi un titlu înşelător menit să incite cetăţenii la ură şi violenţă împotriva Japoniei.

Iar resentimentele dintre cele două vecine sunt mult prea vechi.

În 1937, Japonia a lansat o invazie pe scară largă în China soldată cu un măcel îngrozitor şi 20 de milioane de victime, potrivit Beijingului. Războiul s-a încheiat cu înfrângerea Japoniei din cel de-al Doilea Război Mondial în 1945, după ce Statele Unite a lansat două bombe atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki.

Nu este clar cine a publicat harta pe pagina publicitară a ziarului, dar aceasta a fost îndepărtată de pe site-ul oficial al ziarului.

Acţiunea cu tentă propagandistică a provocat nemulţumirea Japoniei, iar ministrul nipon de Externe, Fumio Kishida, a denumit-o ”foarte, foarte ignorantă”.

”Ca ministru de Externe al singurei ţări care a suferit un atac cu bombă atomică, apoi fiind un politician din Hiroshima, nu pot tolera asta”, a afirmat Kishida.

Ministrul a precizat că dat instrucţiuni consulatului-general japonez din Chongqing să depună o plângere oficială dacă se confirmă publicarea hărţii, a anunţat agenţia de presă Jiji.

Deşi războiul cu Japonia a ajutat ca Partidul Comunist să ajungă la putere, după cum a recunoscut chiar Mao Tsedun, regimul chinez se foloseşte de deseori de naţionalism, incitând frecvent la ură împotriva Japoniei. Preşedintele Xi Jinping s-a alăturat sutelor de soldaţi, veterani şi elevi, luni, într-o ceremonie neobişnuit de publică, ce a marcat aniversarea a 77 de ani de la startul războiului cu Japonia.

Într-o lovitură indirectă la adresa premierului japoneze Shinzo Abe, Jinping a condamnat Japonia pentru acţiunile petrecute în urmă cu şapte decenii.

Comemorările chineze n-au ”făcut nimic să contribuie la pace şi cooperare în regiune”, a fost răspunsul Japoniei, sugerând că Beijingul continuă să promoveze o atitudine agresivă.

Într-un comentariu recent, Cotidianului Tineretului din Chongqing a atacat brutal Japonia pentru că şi-a reinterpretat Constituţia astfel încât armata niponă să poată interveni într-un conflict chiar şi când Japonia nu este atacată direct.

Interpretarea Tokyo-ului asupra constituţiei pacifiste create de Statele Unite la sfârşitul războiului nu permitea armatei nipone să intervină în apărarea aliaţilor, inclusiv a celor din ASEAN, sub nicio circumstanţă. Odată cu noile reglementări, armata niponă poate interveni când aliaţii apropiaţi, precum Statele Unite sau Filipine, sunt atacaţi, în baza dreptului la apărare colectivă.