China s-a infiltrat în sistemele principale ale guvernului, acuză Canada

Chinezi, la un internet cafe in Beijing. Hackeri din China au atacat doua dintre cele mai cunoscute retele sociale ale Coreei de Sud conform Comisiei de Comunicatii Coreene
Chinezi, la un internet cafe in Beijing. Hackeri din China au atacat doua dintre cele mai cunoscute retele sociale ale Coreei de Sud conform Comisiei de Comunicatii Coreene (Gou Yige / Getty Images)

Canada a acuzat, marţi, că un grup de hackeri susţinut de Beijing a încercat să-i acceseze o reţea de computere având informaţii secretizate.

Guvernul canadian precizat că grupul de hackeri guvernamentali chinezi s-a infiltrat în sistemul Consiliului canadian de Cercetare Naţională, care cooperează cu mai multe companii, inclusiv cu producătorul de avioane şi trenuri Bombardier Inc., şi a depus o plângere către Beijing. Acuzaţiile survin într-un moment în care Canada caută să-şi mărească vânzările de petrol în China, în ciuda faptului că menţine o relaţie inegală cu gigantul asiatic.

”Guvernul consideră această problemă ca fiind foarte serioasă, şi o adresează la cele mai înalte nivele atât în Beijing cât şi în Ottawa”, a declarat Adam Hodge, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe al Canadei, potrivit Reuters.

În aprilie, agenţia federale de taxe a Canadei a anunţat că spionii chinezi au obţinut informaţiile plătitorilor de taxe, accesând sistemele.

Ministrul de Externe al Canadei, John Baird, s-a întâlnit cu omologul său chinez, marţi, în Beijing, pentru a avea ”un schimb de viziuni complet şi franc”, în decursul vizitei oficiale de şapte zile din Mongolia, Japonia şi China.

Beijingul a negat acuzaţiile, lucru obişnuit în asemenea ocazii.

Acuzaţiile canadienilor survin după o serie de plângeri din partea Statelor Unite împotriva guvernului chinez din ultimele luni, incluzând un incident din mai, când au fost condamnaţi cinci membri ai armatei chineze pentru infiltrarea în sistemele companiilor americane. De atunci, Statele Unite şi China s-au acuzat reciproc de spionaj asupra reţelelor guvernamentale.

La începutul acestui an, China a cerut instituţiilor sale financiare să oprească folosirea computerelor fabricate de IBM. În 2012, Congresul american a avertizat cu privire la folosirea tehnologiei produse de companiile din China, mai ales ale companiilor Huawei Technology şi ZTE Corporation.