China: se strânge laţul în jurul fostului ţar al Securităţii Zhou Yongkang

.
. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Un fost consilier al fostului şef al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, a fost demis pentru presupuse acte de corupţie, a informat joi mass-media de stat, aceasta fiind cea mai recentă mişcare împotriva apropiaţilor lui Zhou, care este el însuşi obiectul unei investigaţii.

Potrivit Reuters, Li Chongxi a fost demis din postul său de şef al unui organism consultativ legislativ din provincia de sud-vest Sichuan, acuzat de "încălcări grave de disciplină", un eufemism adesea folosit de Patrid pentru a desemna epurări politice, ale căror motive oficiale sunt de obicei fapte de corupţie.

Amintim că Zhou Yongkang împreună cu Bo Xilai au încercat să organizeze o lovitură de stat dorind să preia puterea în momentul ascensiunii preşedintelui Xi Jinping la cârma Partidului.

Xi Jinping a lansat de curând o nouă campanie împotriva corupţiei, declarând că această problemă reprezintă o ameninţare pentru supravieţuirea Partidului Comunist Chinez. El a promis să meargă atât după "tigri" (lideri de vârf ai Partidului), precum şi după umilele "muşte".

Aceste campanii ale Partidului Comunist vizează de cele mai multe ori doar adversari politici. Regimul comunist de la Beijing fiind o dictatură impusă brutal, nu are legitimitate. În timp, corupţia membrilor săi marcanţi a devenit singurul lucru prin care îşi mai asigură continuitatea puterii. Astfel că singurul lucru pe care îl poate face este să asigure continuitatea corupţiei. Acest principiu face ca toate campaniile anti-corupţie din China să fie doar nişte răfuieli politice la vârf.

Un exemplu privind o campanie similară este cazului fostului lider PCC căzut în dizgraţie Bo Xilai, care, pe vremea când se afla la putere, şi-a decimat adversarii politici sub un astfel de pretext.

La începutul lunii decembrie, Zhou Yongkang, fostul despot care superviza securitatea internă a regimului, a fost arestat în mod oficial. Acesta fusese şef de partid în Sichuan în intervalul 1999-2002, iar Sichuan a devenit unul dintre bazele sale de putere. Arestarea s-a produs după o perioadă de luni de zile, timp în care au fost arestaţi şi interogaţi subordonaţi ai lui Zhou din aparatul de securitate, industria petrolieră şi filiala PCC din provincia Sichuan.

În timpul mandatului lui Zhou din Sichuan, Li Chongxi a fost promovat pe linie de partid, şi a ajuns şef al organismului anti-corupţie al provinciei, potrivit biografiei sale oficiale.

Sunt investigaţi alţi doi înalţi funcţionari din Sichuan, cu legături cu Zhou Yongkang - inclusiv Li Chuncheng, un alt fost şef adjunct de partid din Sichuan şi fost ministru al Propagandei.

În ultima perioadă mai mulţi aliaţi politici ai lui Zhou au fost reţinuţi şi interogaţi pentru acuzaţii de corupţie, inclusiv fostul vice-ministru al Securităţii Publice, Li Dongsheng şi Jiang Jiemin, fostul preşedinte PetroChina - un monopol de petrol şi gaze deţinut de stat.

Surse anonime din interiorul PCC intervievate de Epoch Times susţin că Zeng Qinghong, fost vicepreşedinte al PCC, este de asemenea luat în vizor.

Zhou Yongkang şi tentativa de lovitură de stat

Bo Xilai, Zhou Yongkang, Li Changchun şi Zeng Qinghong fac cu toţii parte din facţiunea fostului lider suprem Jiang Zemin, care a condus PCC-ul şi China. Cei patru oficiali au pus la cale un plan de uzurpare a puterii lui Xi Jinping, imediat după ce acesta urma sa preia conducerea Partidului, în noiembrie 2012.

Acest plan pe jumătate executat a fost dezvăluit atunci când Wang Lijun, fostul om de încredere al lui Bo Xilai, a fugit la Consulatul Statelor Unite în februarie 2012, stârnind o adevărată furtună politică.

Cu toate acestea, atunci când Zhou şi ceilalţi vor fi judecaţi, ei nu vor fi judecaţi pentru ceva atât de serios ca tentativa unei lovituri de stat, şi nici pentru crimele şi mai grave pe care le-au comis, respectiv implicarea în genocidul care include torturarea şi eradicarea adepţilor Falun Gong, cărora le sunt prelevate organele pe viu şi vândute pe sume uriaşe.

Bo Xilai a fost judecat pentru luare de mită, corupţie şi abuz de putere şi se aşteaptă ca Zhou, Li şi Zeng să fie trataţi într-un mod similar.

Lovitura de stat este motivul central pentru care Xi Jinping trebuie să îl ancheteze şi să-l pedepsească public pe Zhou Yongkang, deşi acesta din urmă s-a retras deja şi e privit ca fiind „de neatins”, în calitate de fost membru al Comitetului Central al Biroului Politic.

Lovitura de stat pusă la cale de Zhou Yongkang alături de Bo Xilai fusese îndreptată împotriva lui Xi Jinping.