China: Xi Jinping condamnă activişti anti-corupţie în timpul campaniei de "epurare a corupţilor"

Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing, 27 iunie 2013.
Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing, 27 iunie 2013. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a arătat, recent, ipocrizia de care dă dovadă campania sa anti-corupţie, care este considerată o campanie de epurare acoperită, după ce a condamnat mai mulţi activişti anti-corupţie, au anunţat grupurile pentru drepturile omului, citate de Free Beacon.

Jinping s-a angajat să ancheteze oficialii de rang înalt dar şi inferior – pe care i-a numit ”tigri” şi, respectiv, ”muşte” – după ce a preluat puterea în 2013. Totuşi, autorităţile chineze au condamnat de curând 14 activişti care susţineau paşnic măsuri anti-corupţie similare, precum dezvăluirea averilor deţinute de oficialii din guvern.

Zhang Lin, un activist din provincia estică Anhui, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, săptămâna trecută, în baza acuzaţiilor de ”adunare a unei mulţimi pentru a deranja ordinea publică”, potrivit Chinese Human Rights Defenders (CHRD). Zhang a fost reţinut iniţial în iulie 2013 după ce a protestat faţă de tratament aplicat fiicei sale, care nu a fost lăsată să se înscrie în şcoala elementară din cauza activismului.

Zhang suferă de degenerare a articulaţiilor, o boală dentară, şi o infecţie la ochi după ce a petrecut mai mulţi ani în închisoare, iar tratamentul medical i-a fost refuzat de mai multe ori.

Mai mulţi activişti ar putea fi trimişi alături de Zhang, în curând. Yang Maodong a fost adus în faţa instanţei vineri împreună cu protestatarul Sun Desheng. Ambii ar putea fi condamnaţi la un maxim de cinci în închisoare în baza acuzaţiilor ridicate şi împotriva lui Zhang.

Poliţia l-a reţinut pe Guo în august 2013 după ce l-a acuzat că a participat la proteste "deranjante". Protestatarii de la evenimentele respective aveau banere care solicitau oficialilor din guvern să fie mai transparenţi în privinţa averilor acumulate.

Guo se află într-o stare de sănătate precară după ce a trecut printr-o grevă a foamei şi torturi în timpul anilor trecuţi de detenţie. S-a raportat că autorităţile chineze l-au bătut cu un baton electric peste faţă, pe braţe şi pe organele genitale.

Chen min, un cercetător din Beijing care scrie sub numele de Xiao Shu, a scris în Wall Street Journal, miercuri, că Partidul Comunist Chinez (PCC) suprimă brutal toate formele de protest – chiar şi cele care promovează campanii pe care Partidul le susţine oficial.

”În timp ce tot mai mulţi prieteni de-ai mei au fost băgaţi la închisoare în ultimii ani pentru o conduită asemănătoare cu a lui Guo, guvernul chinez a trimis un semnal clar către societate: faptul că cetăţenii îşi cer drepturile este o formă de provocare, un atac, iar statul trebuie să reprime un astfel de comportament fără restrângere”, a declarat Shu. ”Asta este o relaţie strictă între sistemul represiv al guvernului şi drepturile fundamentale ale oamenilor; nu există flexibilitate”.

Mulţi dintre oficialii investigaţi pentru corupţie în ultimele luni sunt apropiaţi de Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii interne, ajuns şi el la răcoare, după ce a încercat cel puţin două lovituri de stat împotriva lui Xi Jinping personal.

Astfel că lupta dintre Xi Jinping şi Zhou este deja strict personală.

Experţii în politica Chinei apreciază că ofensiva anti-corupţie lansată de Xi Jinping este doar o acoperire a confruntării din interiorul Partidului. Tabăra noului preşedinte chinez a eliminat treptat foarte mulţi oficiali ai ”Găştii din Shanghai” – gruparea din cadrul Partidului, condusă de Jiang Zemin, din care făcea parte şi Zhou Yongkang. În 1999, Zemin a lansat o persecuţie sângeroasă împotriva Falun Gong şi a dezvoltat un întreg sistem de suprimare brutală (lagăre de tortură, centre de spălare pe creier şi lagăre de muncă) prin care să implementeze persecuţia, care continuă şi în prezent.

Acum Xi Jinping este lăsat cu sarcina imposibilă de a rezolva nemulţumirile a sute de milioane de chinezi care au suferit în timpul persecuţiei lansată de Jiang Zemin.

”Mişcarea Cetăţenii Noi” a fost formată în 2012 cu scopul de a se alătura lui Jingping în condamnarea averilor deţinute de oficialii chinezi. Aceste speranţe au fost zdrobite la scurt după înfiinţare atunci când liderul mişcării, Xu Zhiyong, a fost închis la începutul acestui an, alături de alţi membri.