Chirica nu se lasă: Ca lider, Dragnea a coborât foarte mult PSD în sondaje, într-un timp atât de scurt

Devenit cel mai vocal contestatar al liderului PSD Liviu Dragnea, pe care îl acuză că a implementat politica "pumnului de fier" în partid şi, prin deciziile luate, a provocat o cădere istorică în sondaje, primarul Iaşului Mihai Chirica riscă acum excluderea din partid.
Mihai Chirica
Mihai Chirica (Facebook)

Mai mulţi primari şi organizaţii judeţene PSD cer pedepsirea primarului din Iaşi, Mihai Chirica, pentru că şi-a permis să-l critice, la scenă deschisă, pe liderul suprem al partidului Liviu Dragnea. Într-o declaraţie acordată publicaţiei Gândul, edilul le răspunde colegilor săi care-i cer excludere.

"Dacă PSD este egal Liviu Dragnea, atunci eu nu mai am nimic de comentat. Dacă acceptăm că suntem o organizaţie modernă, democratică şi aşezată într-o Românie care s-a modernizat şi ea odată cu clasa politică, atunci lucrurile nu sunt corecte absolut deloc. Nu mi-aş permite niciodată să mă pronunţ asupra unui membru de partid, care, din motive care nu sunt de fiecare dată corect prezentate în presă, ar avea probleme în justiţie sau alte probleme de natură morală sau penală şi care nu face parte din organizaţia Iaşi, nu mi-aş permite să cer organizaţiei judeţene Iaşi să ceară demiterea acelui membru de partid dintr-o altă organizaţie.

Este o chestiune de morală, este o chestiune de bun simţ, este o chestiune care vine să puncteze exact posibilitatea de a te expune democratic într-un partid dintr-o Românie democratică. Eu cred că vremea măsurilor staliniste a încetat în 1989. Atâta timp cât un om nu este sută la sută pe principiul „capul plecat sabia nu-l taie”, nu însemnă că este un om care nu reflectă o conduită politică corectă. Am reflectat şi voi reflecta în continuare o conduită politică corectă faţă de PSD, fără să perturb actul de guvernare şi actul de conducere al acestui partid, dar fără să rămân indiferent la lucrurile care înseamnă derapaje", a declarat Chirica.

Vicepreşedintele PSD - care s-a poziţionat de partea protestatarilor pe tema controversatei ordonanţe 13 şi a criticat nominalizarea lui Sevil Shaidehh în funcţia de premier - a atras atenţia că, în opinia lui, nu este justificată "o condamnare" a unui membru de partid care "trage un semnal de alarmă şi propune o cale de urmat, chiar şi într-un mod public", în condiţiile în care, ca lider, "ai coborât un partid atât de mult în sondaje, într-un timp atât de scurt, fără să te consulţi cu colegii tăi care este planul de măsuri de redresare rapidă a partidului".

Legat de demersul a 56 dintre cei 63 de primari PSD, câţi are judeţul Iaşi, care au solicitat să fie retras de la şefia filialei partidului, Mihai Chirica a comentat sec: "Eu voiam să întreb dacă organizaţia îmi va retrage şi cetăţenia română, ca să ştiu la ce să mă aştept în continuare".

Întrebat dacă se mai regăseşte acum în PSD, edilul a răspuns: "Fireşte! Este o chestiune extraordinar de simplă. Eu chiar mă regăsesc în PSD. Am impresia că alţii nu se regăsesc în PSD 2017, ceea ce este foarte grav".