Chişinău speră că Şevciuk va fi mai constructiv

Transnistria. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times
26.12.2011

Deşi nu recunosc rezultatul scrutinului de la Tiraspol, autorităţile de la Chişinău afirmă că vor continua procesul de negocieri cu noua conducere a regiunii pentru a soluţiona diferendul transnistrean.

Potrivit Publika.TV, oficialii moldoveni mai spun că victoria lui Evgheni Şevciuk nu este o surpriză pentru Chişinău şi speră că noul lider va fi un negociator mai constructiv.

"Smirnov reprezenta un anumit tip de negociator, Şevciuk este de altă generaţie şi va fi altfel de negociator. Şi sper foarte mult ca să avem un dialog constructiv şi unul care să dea rezultate concrete pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului", a declarat, vicepremierul Reintegrării, Eugen Carpov.

"Este deja un lucru pozitiv... Însă, asta încă nu înseamnă nimic. Mai este nevoie ca şi la Chişinău să avem stabilitate. Însăşi faptul că este o schimbare creează anumite condiţii, ca să se reînceapă nişte negocieri", a punctat deputatul PD Igor Corman.

În acelaşi timp unii deputaţi susţin că demilitarizarea regiunii ar fi principala schimbare din regiune.

"Orice schimbări de conducere au anumite implicaţii, dar considerăm că principalele premise care ar duce la schimbări în Transnistria ar fi pe de o parte transformarea Republicii Moldova într-un model de succes. Un alt pas important ar fi demilitarizarea acestei regiuni prin retragerea contingentului trupei rus", a menţionat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

Potrivit Comisiei Electorale din Tiraspol, Evgheni Şevciuk a devenit noul lider al regiunii transnistrene. Pentru acesta au votat 73,9 la sută dintre participanţii la scrutin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor