Chongqing Daily îşi schimbă tonul pe măsură ce Bo Xilai contraatacă

Bo Xilai descris într-o lumină pozitivă de către ziarul de propagandă comunistă, Chongqing Daily, din China.
Bo Xilai descris într-o lumină pozitivă de către ziarul de propagandă comunistă, Chongqing Daily, din China. (Print Screen chongqingdaily.com)

Începând cu data de 13 februarie, mass-media locală din Chongqing a început să publice articole pozitive despre Bo Xilai, şeful local al partidului comunist, după o perioadă de câteva zile în care mass-media a păstrat tăcerea în legătură cu Bo.

Atât perioada de tăcere cât şi articolele pozitive recente sunt considerate a fi legate de zborul fostului şef de poliţie şi vice-primar din Chongqing, Wang Lijun. Site-ul dizident Boxun a raportat că Wang, anchetat de Beijing pentru corupţie, a fugit din Chongqing la Consulatul SUA din Chengdu, temându-se că Bo l-ar putea ucide pentru a-l reduce la tăcere. Wang se află acum în mâinile autorităţilor de la Beijing şi se spune că este dornic să dezvăluie informaţii despre Bo.

Experţii din China cred că schimbarea din relatările mass-media din Chongqing despre Bo indică faptul că el a decis să contraatace. Mai degrabă decât să stea liniştit şi să aştepte să fie anchetat, Bo a ales să lupte împotriva celor mai înalte oficialităţi din Zhongnanhai, sediul unde se află conducerea Partidului Comunist Chinez.

Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare pentru a înţelege situaţia din China, chiar şi pentru observatorii veterani ai Chinei. Aici încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

După întâlnirea lui Bo cu prim-ministrul canadian Stephen Harper, pe 11 februarie, mass-media locală din Chongqing a raportat puţine despre eveniment. Nu au existat fotografii cu Bo şi doar o relatare sumară a Xinhua - care conţinea un text de circa 300 de caractere - a apărut în mass-media tipărită.

Cu toate acestea, ediţia de pe 13 februarie a Chongqing Daily prezenta fotografii cu Bo şi prim-ministrul Harper. Fotografiile au fost însoţite de un raport detaliat cu privire la întâlnirea lui Bo cu prim-ministrul Harper.

Pe 14 februarie, activităţile lui Bo din ultimele două zile au fost tipărite pe prima pagină a Chongqing Daily ca ştiri principale. Raportul a declarat că pe 12 februarie, Bo Xilai, secretarul de partid din Chongqing, a găzduit o întâlnire a comisiei permanente a oraşului pentru a urmări progresul oraşului în materie de reformă şi pentru a discuta despre desfăşurarea sarcinilor ulterioare. Raportul a lăudat şi realizările politice ale lui Bo în Chongqing.

În aceeaşi zi, Jilin TV prin satelit a difuzat rapoarte similare. Este interesant de remarcat faptul că Jilin este o provincie din nord-estul Chinei, situată foarte departe de central-vesticul Chongqing.

Cel mai recent, Chongqing Daily a inclus pe prima pagină un raport despre primarul oraşului Chongqing, Huang Qifan, care a prezidat o reuniune a guvernului oraşului, şi un alt raport, pe pagină a doua, cu privire la discursul lui Bo la Întâlnire de lucru pentru Propagandă şi Cultură din oraşului Chongqing, de pe 2 februarie, care a avut loc înainte de incidentul cu Wang Lijung.

În incidentul cu Wang Lijun, Huang a condus o trupă înarmată de poliţie şi numeroase vehicule de poliţie ca să asedieze Consulatul SUA din Chengdu. Observatorii cred că acţiunile lui Huang l-au pus în contradicţie cu Beijingul şi că el nu va putea să se salveze, dacă Bo se retrage din poziţia sa actuală.

Congresmanii americani Dana Rohrbacher (R-CA) şi Illeana Ros-Lehtinen au cerut ca administraţia Obama să investigheze modul cuma fost tratat Wang Lijun de către Consulatul SUA şi să efectueze o anchetă imediată în legătură cu dispoziţia Guvernului privind modul în care Wang Lijun a intrat în Consulatul General din Chengdu.

Citând o sursă familiară cu raportul despre Wang de la Consulatul SUA, Washington Free Beacon a relatat că el a oferit detalii despre "corupţie şi legăturile cu crima organizată ale şefului său, Bo Xilai, precum şi detalii despre represiunea poliţiei chineze asupra dizidenţei.”

Comentatorul politic Cao Changqing consideră că există două alternative pentru a explica schimbarea raportării mass-media din Chongqing.

Primul scenariu posibil este că situaţia este foarte proastă pentru Bo. El s-a speriat şi foloseşte această metodă pentru a-şi consolida imaginea, pentru a arăta că el încă controlează situaţia. În caz contrar, nu are rost să se publice articole despre o întâlnire obişnuită a Comitetului permanent al oraşului.

În al doilea scenariu, se poate să fi fost anunţat de Beijing, că în lupta dintre el şi Wang Lijun, Zhongnanhai este pregătit să-l sacrifice pe Wang. Poate că a primit astfel de asigurări şi a îndrăznit să îşi facă publicitate din nou.

Cu toate acestea, Cao consideră că dacă Comitetul Central al PCC ar fi vrut să-l protejeze pe Bo Xilai, atunci ar fi apelat la un ziar cu o mai mare influenţă pentru a prezenta şedinţa Comitetului permanent la care a participat Bo Xilai, şi nu ar fi apelat la mass-media locală, cum este Jilin TV prin satelit. Deci, aceasta a doua posibilitate este destul de incertă, potrivit lui Cao.

Bine-cunoscutul economist chinez Mao Yushi crede că utilizarea mass-mediei în acest mod de către Bo nu îl va ajuta în relaţia sa cu publicul.

"Acest lucru înseamnă probabil că Bo Xilai întreprinde anumite măsuri pentru a face faţă incidentului. Dar cunoscând faptele, publicul larg nu urmăreşte aceste lucruri. Ceea ce publicul vrea să vadă este modul în care el va răspunde când Wang Lijun va da în vileag acţiunile sale. Dacă nu se menţionează substanţa şi doar se folosesc aceste lucruri superficiale, publicul se va îndoi şi mai mult", a spus Mao în timpul unui interviu cu The Epoch Times.

În ceea ce priveşte lauda mass-mediei din Chongqing la adresa realizărilor politice ale lui Bo Xilai, în special cu privire la faptul că autorităţile locale din Chongqing au acordat o atenţie deosebită nivelului de trai al oamenilor, Mao consideră că a fost în van.

Mao crede că "Modelul Chongqing" al lui Bo Xilai, care implică campanii de intonare a cântecelor pro-comuniste şi de suprimare a mafiei, este un model ticălos şi foarte înşelător. Mao consideră că există două modalităţi de îmbunătăţire a traiul oamenilor: o îmbogăţire mai eficientă sau o mai bună gestionare a bogăţiei generată de oameni.

"Dacă nu se lucrează la aceste lucruri şi nu se oferă persoanelor de acolo anumite avantaje, acest lucru este complet înşelător", a spus Mao. "Partidul Comunist a ajuns la putere prin această metodă, folosind aceste metode necinstite şi deviante, şi este sortit eşecului."