Cinci foşti miniştri ai Culturii se aleg cu plângere penală pentru abuz în serviciu

Daniel C. Barbu, ministrul Culturii
Daniel C. Barbu, ministrul Culturii (Epoch Times România)

Nu mai puţin de cinci foşti miniştri ai Culturii - Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Barbu şi Gigel Ştirbu - s-au ales cu o plângere penală pe numele lor. Sindicatul RADEF îi acuză pe demnitari de abuz în serviciu şi a depus o sesizare în acest sens la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sindicatul RADEF a formulat denunţul împotriva celor cei cinci foşti miniştri în decembrie 2014, precum "şi împotriva oricărei persoane care se face vinovată de consecinţele" expuse în denunţ.

"Plângerea o formulăm pentru infracţiunea de abuz în serviciu având în vedere vătămarea produsă Regiei Autonome a Distribuţiei Exploatării Filmelor "RomâniaFilm", cu sediul în Bucureşti, (...), reprezentată legal prin Director General dl. Marius Cristian Iurascu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Implicit, vătămarea adusă Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" afectează drepturile şi interesele salariaţilor acesteia, membri ai sindicatului nostru", reiese din denunţul, obţinut de agenţia de presă Mediafax.

Sindicatul RomâniaFilm susţine în denunţul respectiv că regia are datorii, salariaţii nu şi-au primit salariile, iar la acest moment utilităţile nu pot fi plătite din lipsă de fonduri.

Sindicatul a arătat că reprezentanţii Ministerului Culturii au fost informaţi asupra situaţiei în care se află regia, a patrimoniului administrat, în special sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, precum şi cu privire la faptul că, exceptând trei cinematografe dintre cele preluate de autorităţile locale, în toate celelalte 104 cazuri autorităţile locale au ignorat obligaţiile legale ce le reveneau în ceea ce priveşte obligaţia de difuzare de film cinematografic, stabilite prin Legea 303/2008.

În noiembrie, angajaţii sindicatului au protestat timp de o săptămână în faţa Ministerului Culturii, însă fără rezultat. RomâniaFilm susţine că prin desfiinţarea regiei se urmăreşte prăduirea sa în campanie, menţionând că unele cinematografe ar fi fost promise primarilor de către premierul Victor Ponta, la momentul respectiv ministru interimar al Culturii şi candidat la preşedinţie, iar altele au fost deja date unor edili, un exemplu în acest sens fiind Tudor Pendiuc.

De altfel, în cadrul unui comunicat emis la 7 noiembrie, citat de wall-street.ro, sindicatul a transmis că a intrat în posesia unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbţie a Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" de către Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne