Cinci state semnează o convenţie privind statutul legal al Mării Caspice

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Liderii celor cinci ţări de la Marea Caspică, în timpul unui summit desfăşurat duminică în oraşul port Aktau din Kazahstan, au semnat o convenţie pentru soluţionarea unor neînţelegeri majore privind statutul legal al mării bogate în resurse.

Acordul urmează să limiteze orice prezenţă militară în Marea Caspică în cele cinci state semnatare – Rusia, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan – şi să ajute la impulsionarea dezvoltării economice, potrivit RFE/RL.

Miniştrii de externe ai celor cinci ţări au participat sâmbătă în Aktau la o întâlnire pregătitoare pentru a stabili agenda summitului liderilor celor cinci state.

Ministerul rus de Externe a afirmat că miniştrii au ajuns la un acord cu privire la măsurile imediate ce ar trebui luate după semnarea convenţiei.

Vineri, anunţând summitul de astăzi, Kremlinul a precizat că negocierile au durat peste 2 decenii pentru ca părţile să ajungă în punctul în care se află în prezent.

Dezbaterile cu privire la identificarea Mări Caspice ca o mare sau ca un lac au avut loc în permanenţă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Dacă este considerată o mare, atunci cele cinci ţări vor trasa linii de demarcaţie, în timp ce, dacă este considerată un lac, atunci resursele sale vor fi împărţite egal între aceste state.

Miza constă în diverse resurse, inclusiv hidrocarburi în valoare de trilioane de dolari pe fundul mării, care deţine aproximativ 50 miliarde de barili de petrol şi aproximativ 7 trilioane de metri cubi de gaz natural în rezerve dovedite sau probabile.

O ciornă a acordului, postată pentru scurt timp pe website-ul premierului rus Dmitri Medvedev în luna iunie, a sugerat că ţările vor ajunge la un consens în Aktau că, de fapt, Caspica este o mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe