Cine este Giorgiana Hosu, propunerea ministrului Justiţiei pentru conducerea DIICOT

Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu (realitatea.net)

Procurorul Giorgiana Hosu a fost propusă, marţi, de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Conform Hotnews.ro, Giorgiana Hosu a preluat interimar funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, pe fondul scandalului legat de cazul Caracal.

Anterior, Giorgiana Hosu a fost adjunct al şefului DIICOT, fiind numită în acea funcţie în octombrie 2018, la propunerea fostului ministru al justiţiei Tudorel Toader. În plus, Hosu a fost adjunct al DIICOT şi în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei.

În 2015, după ce Alina Bica şi-a dat demisia din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a pierdut cursa pentru şefia DIICOT în favoarea lui Daniel Horodniceanu. Astfel, Hosu a fost nevoită să preia interimatul la şefia instituţiei.

De menţionat faptul că printre dosarele instrumentate de ea se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea societăţii CICO cu peste 3,5 milioane de dolari. Omul de afaceri a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce a încercat să o mituiască pe Hosu cu 500.000 de euro pentru a renunţa la ancheta respectivă.

Un alt aspect ce merită să fie evidenţiat este faptul că Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu, a fost reţinut de DNA în dosarul privind S.C Carpatica Asig S.A. Totuşi, judecătorii instanţei supreme au respins cererea de arestare preventivă, Dan Hosu fiind plasat sub control judiciar. La acea vreme, unele voci susţineau că dosarul lui Dan Hosu ar fi fost unul dintre motivele pentru care soţia acestuia a pierdut la acea vreme concursul pentru şefia DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne