Ciocniri între poliţie şi manifestanţi pe aeroportul din Hong Kong, după suspendarea zborurilor a doua zi consecutiv

Manifestanţii ridică o baricadă în timpul ciocnirilor cu poliţia la Aeroportul Internaţional din Hong Kong, 13 august 2019
Manifestanţii ridică o baricadă în timpul ciocnirilor cu poliţia la Aeroportul Internaţional din Hong Kong, 13 august 2019 (Screenshot)

Poliţia şi manifestanţii s-au ciocnit marţi la Aeroportul Internaţional din Hong Kong după ce zborurile au fost perturbate pentru a doua zi consecutiv, pe fondul adâncirii crizei politice din fosta colonie britanică.

În Washington, preşedintele american Donald Trump a susţinut că guvernul comunist chinez deplasează trupe la frontiera cu Hong Kong şi a făcut apel la calm. Trump a afirmat că situaţia din Hong Kong este delicată şi speră că se va încheia cu bine pentru toţi, atât pentru China, cât şi pentru “libertate”, fără ca cineva să fie rănit sau ucis.

Şefa Executivului, Carrie Lam, a avertizat că oraşul riscă să fie “făcut bucăţi”.

Manifestanţii care au protestat în ultimele 9 săptămâni împotriva influenţei tot mai mari a Beijingului în regiunea administrativă specială au vizat aeroportul luni şi marţi.

Mii de manifestanţi îmbrăcaţi în negru au năvălit pe aeroport, scandând lozinci, cântând şi fluturând bannere.

În cursul serii de marţi au izbucnit ciocniri între manifestanţi şi poliţie, după ce un bărbat rănit a fost reţinut de un grup de manifestanţi. Unii susţin că bărbatul era agent chinez sub acoperire şi iniţial au refuzat să îi permită să plece.

Totuşi, doctorii de la faţa locului l-au urcat pe o targă şi şi-au croit drum până la o ambulanţă.

Câteva maşini de poliţie au fost blocate de manifestanţi, iar poliţiştii în echipamente anti-revoltă au folosit spray cu piper pentru a controla mulţimile. Într-un incident, un poliţist şi-a scos arma de foc.

De asemenea, unii manifestanţi au baricadat câteva pasaje din aeroport folosind cărucioare pentru bagaje, bariere metalice şi alte obiecte. Alţii au sărit peste ghişeele de la check-in, în condiţiile în care manifestanţii păreau să controleze o parte a aeroportului pe o perioadă scurtă. Cel puţin doi manifestanţi au fost arestaţi de poliţie.

Un alt cetăţean din China continentală a fost reţinut, după ce poliţiştii au crezut că se dădea drept reporter. Redactorul şef al ziarului Global Times, care este controlat de Partidul Comunist Chinez, a precizat că bărbatul este un jurnalist care lucrează la această publicaţie. Ulterior, bărbatul a fost dus de la aeroport cu o ambulanţă.

Situaţia s-a calmat după câteva ore fără să se amplifice violenţele şi mulţimea de manifestanţi s-a micşorat. Mass media din Hong Kong a raportat că o instanţă a emis ordin pentru eliberarea aeroportului de manifestanţi.

Scenele de haos au avut loc după închiderea fără precedent a aeroportului în cursul zilei de luni. Autoritatea responsabilă de Aeroportul din Hong Kong a susţinut că operarea acestuia a fost puternic afectată temporar.

Protestele au început în urmă cu 10 săptămâni din cauza unui proiect de lege ce ar permite Hong Kong-ului să extrădeze suspecţi în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez.

În urma manifestaţiilor, Carrie Lam a suspendat (dar nu a retras definitiv) proiectul de lege, însă protestele s-au transformat într-o mişcare mai amplă care cere o democraţie mai mare pentru Hong Kong. Manifestanţii susţin că doresc să lupte împotriva erodării principiului "o ţară, două sisteme" care, pe hârtie, a garantat o oarecare autonomie oraşului în momentul returnării de către britanici Chinei în 1997.

De asemenea, manifestanţii au documentat forţa excesivă folosită de poliţia oraşului, care a încercat să înăbuşe protestele cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc trase de la mică distanţă şi numeroase arestări.

Violenţele s-au amplificat rapid în ultimele săptămâni, multe dintre proteste degenerând în ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a arestat aproximativ 600 de persoane începând cu luna iunie, cei mai tineri având vârsta de 13 ani.

În 21 iulie, un grup de bărbaţi îmbrăcaţi cu tricouri albe, înarmaţi cu bastoane şi ţevi/bâte şi suspectaţi că ar fi membri ai triadelor locale, au atacat manifestanţi anti-guvernamentali şi pasageri la gara din Yuen Long, un cartier al Hong Kong-ului. În urma atacului, 45 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

O manifestantă a declarat presei că „poliţiei i-a luat aproximativ 40 de minute să sosească la gară” după izbucnirea violenţelor din 21 iulie, deşi secţia de poliţie se află la mică distanţă. Reacţia întârziată a poliţiei şi imaginile filmate de trecători în care pot fi văzuţi poliţişti interacţionând cu presupuşi atacatori, fără a face însă vreo arestare, au generat ample speculaţii privind eventualele legături dintre forţele de ordine şi triade în scopul atacării manifestanţilor.

Partidul Comunist de la Beijing are o istorie de relaţii cu triadele din Hong Kong.

La conferinţa de presă Lam a apărat acţiunile brutale ale poliţiei, susţinând că aceştia înfruntă circumstanţe extrem de dificile şi că respectă directivele privind folosirea echilibrată a forţei.

De asemenea, Beijingul, care a condamnat protestele, nu a exclus o intervenţie militară în Hong Kong şi a acuzat puteri străine de alimentarea tulburărilor din fosta colonie britanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe