Cioloş cere reforme profunde după Colectiv. "Dacă asta presupune schimbări la nivel de management, o voi face"

Raportul Corpului de control al premierului privind intervenţia de la Colectiv a dezvăluit modul deficitar în care au reacţionat autorităţile. Dacian Cioloş susţine că nu vrea "să taie capete", dar, dacă acest lucru va fi necesar pentru modernizarea sistemului, atunci o va face.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La scurt timp după ce Corpul său de control a prezentat rezultatele raportului privind intervenţia la clubul Colectiv, premierul Dacian Cioloş a anunţat că se impune o reformare radicală a sistemului de asistenţă de urgenţă, iar dacă acest lucru înseamnă şi "schimbări de responsabili la nivel de management", atunci va acţionă în consecinţă.

„Sunt proceduri lipsă, nu e clară responsabilitatea, coordonarea lasă de dorit. În douăzeci şi ceva de minute după ce a fost anunţat incendiul la Colectiv s-au succedat la comanda operaţiunilor 5 sau 6 poziţii ierarhice diferite. Nu cred că în felul acesta putem vorbi de o eficienţă în comandă şi în luarea deciziilor. Nu poţi, la fiecare 5 minute vine un nou şef ierarhic superior şi preia el comanda, după 5 minute vine un alt şef ierarhic superior şi preia el comanda şi de fiecare dată trebuie dat raportul.

Nu mă interesează să tai capete doar de dragul de a satisface pe cineva. Eu vreau să se schimbe acolo profund nişte lucruri şi dacă asta presupune şi schimbări de responsabili la nivel de management, într-o poziţie sau alta, o voi face şi pe-asta. Aţi văzut, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost luate deja nişte măsuri şi dacă va fi cazul şi în altă parte - şi la ministerul de Interne, şi la ministerul Sănătăţii şi în teritoriu”, a declarat Dacian Cioloş la Pro TV, citat de Agerpres.

Şeful Executivului a anunţat că în cel mult o săptămână va avea întâlniri cu şefi din Interne şi Sănătate, inclusiv cu şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Corpul de control al premierului a prezentat marţi, la aproape cinci luni de la incendiul din Colectiv, raportul privind tragedia, raport din care reiese că Planul Roşu de intervenţie a fost declanşat cu o întârziere de 18 minute, că multe instituţii au acţionat deficitar şi că se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective.