Cioloş: Sutele de mii care au ieşit în stradă simt România mai acasă în UE decât politicienii care au provocat criza

Sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă după adoptarea OUG 13 simt România mai acasă în UE decât mulţi dintre politicienii care au provocat criza şi care trag o ţară întreagă după ei, într-o zonă a minciunii, duplicităţii şi populismului, a remarcat fostul premier Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Nu cred că se aşteaptă cineva ca România să ajungă Germania de pe o zi pe alta, dar se aşteaptă, realist, ca ţara noastră să meargă într-o anumită direcţie. Făcând lucrurile mai bine acasă, în economie, în administraţie, în privinţa politicilor sociale, România va deveni în acelaşi timp şi un partener serios şi interesant pentru nucleul dur european, a opinat duminică, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei cursdeguvernare.ro, fostul premier Dacian Cioloş.

"Vedeţi, pe mine, agricultura m-a învăţat să fiu un om practic şi răbdător. De aceea, eu nu cred că acest nucleu dur al Europei este atât de intangibil pe cât vor unii să-l facă. Unii cărora, poate, le convine, inclusiv politic, această poziţionare ambiguă referitoare la rolul României în UE. Eu nu cred că trebuie să acceptăm un statut de periferie. Ca să contăm, trebuie să fim în primul rând credibili prin ceea ce facem la noi acasă, să arătăm că vrem să mergem pe o cale, indiferent cine vine la guvernare. Şi datorăm asta, în primul rând românilor, nu UE. Nu cred că se aşteaptă cineva ca România să ajungă Germania de pe o zi pe alta. Dar se aşteaptă, realist, ca România să meargă într-o direcţie şi să ţină un azimut", a declarat Cioloş.

În opinia fostului premier tehnocrat, apartenenţa României la nucleul dur al Uniunii Europene nu este nici nicidecum o iluzie.

"Sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă simt România mai acasă în UE decât mulţi dintre politicienii care au provocat criza şi care trag o ţară întreagă după ei, într-o zonă a minciunii, duplicităţii şi populismului", a subliniat Cioloş.

În opinia tehnocratului, există mai multe căi pe care putem merge, atunci când vorbim de apropierea României de nucleul UE. Putem vorbi de apropierea prin indicatori economici, sociali şi de dezvoltare. Putem apoi vorbi despre gradul de integrare în anumite politici sau instrumente europene.

"Da, România nu este încă în zona Euro. Dar depinde în primul rând de noi când vom face acest pas. Da, România nu este încă în spaţiului Schengen, chiar dacă toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite. Asta pentru că, ne place sau nu, încă nu am reuşit să convingem că lupta împotriva corupţiei şi protejarea statului de drept au intrat pe un făgaş ireversibil şi, din păcate, unele state membre folosesc asta ca motiv – nejustificat după părerea mea – pentru a întârzia decizia finală referitoare la aderarea noastră la Schengen. Şi aici, depinde, iarăşi, de noi, dacă va mai exista un episod de genul marţea neagră sau încă o OUG 13", a afirmat Cioloş.

În schimb, fostul premier a evidenţiat că România se alătură deja nucleului dur UE în proiectul privind Procurorul european şi din câte ştie vor mai fi şi alte proiecte-cheie la care ţara noastră va fi alăturată. Cât despre indicatori: aceştia se vor schimba şi pe măsură ce România va lua măsuri care să îmbunătăţească standardele respective, iar asta trebuie făcut în primul rând pentru români, pentru bunăstarea lor şi nu doar pentru a-şi întări poziţia la nivel european.

"Prea mult ne-am obişnuit să justificăm anumite măsuri pentru că ne-o cer alţii. Măsurile trebuie luate asumat, explicate şi duse până la capăt, dacă şi pentru că aşa considerăm noi că trebuie făcute lucrurile şi nu pentru că ne-o cere Bruxelles-ul sau ne-o cer alţii. E în primul rând o chestiune de atitudine. Trebuie să începem prin a ne respecta pe noi înşine. Şi tot prin atitudine, prin idei, prin verticalitate, putem să ne apropiem de nucleul dur pe teme de interes comun şi acum, chiar dacă nu îndeplinim anumiţi indicatori sau parametri. Nu e suficient să spunem că vrem să fim acolo. Trebuie să ne asumăm această cale, cu credibilitate şi, mai ales, predictibilitate", a precizat Cioloş.

Fostul premier a vorbit şi despre "atuuri şi mize": "să nu uităm că România este unul dintre cele mai importante state membre ca dimensiune şi ca potenţial de dezvoltare din această parte a UE. Şi nu vorbim doar despre potenţial. România înregistrează în momentul de faţă o creştere economică printre cele mai importante din UE. Investitorii continuă să fie interesaţi de România – şi sper să nu fie puşi pe fugă de măsuri iresponsabile de politică economică şi fiscală. Avem câteva milioane de români care contribuie la creşterea economică a altor state membre UE. Avem multe, multe argumente care să lucreze în favoarea noastră".

"În concluzie, cred că făcând exact ce trebuie făcut şi de ce avem noi nevoie pentru ca lucrurile să meargă mai bine acasă, în economie, în administraţie, în privinţa politicilor sociale, România va deveni în acelaşi timp şi un partener serios şi interesant pentru nucleul dur european", a punctat Cioloş.

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne