Cioloş nu vine în USR: Intrarea mea în partid ar duce la dezbinare, un lucru pe care nu-l doresc

Fostul premier Dacian Cioloş nu vine în USR, decizie luată încă după primele discuţii avute cu Nicuşor Dan, care nu s-a arătat deloc încântat de o eventuală intrare a sa în partid.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Dorit de o mare parte dintre membrii USR, însă nu şi de liderului partidului Nicuşor Dan, fostul premier Dacian Cioloş a anunţat joi seară, pe pagina sa de Facebook, decizia sa finală: va merge pe un drum diferit.

Vă prezentăm mai jos mesajul tehnocratului:

Dragi prieteni,

mai ales, dragi prieteni membri USR,

Vreau să confirm că decizia mea este să nu fac pasul spre Uniunea Salvaţi România.

De altfel, este o concluzie la care am ajuns încă înainte de a apărea toate speculaţiile, înainte de înfiinţarea acelei comisii de negociere în USR, de poziţiile şi de reacţiile din ultimele zile.

Este o decizie pe care am luat-o după primele discuţii avute cu Nicuşor Dan, pe care i-am şi comunicat-o acum mai bine de o săptămână, când mi-a prezentat opinia sa clară în calitate de preşedinte al partidului.

Pentru că nu am explicat aceste lucruri public până acum, aş mai preciza următoarele:

- Am alături de mine colaboratori din echipa guvernamentală de anul trecut, oameni lângă care am construit politici de care România are şi va avea nevoie, oameni care, am toată încrederea, mai pot face încă multe lucruri bune pentru ţară. Nu s-a pus niciodată problema ca eu să negociez pentru mine o poziţie sau alta în USR, aşa cum reiese din unele poziţii publice. Discuţiile s-au purtat în jurul unui posibil proiect comun între această echipă şi USR.

- Discuţiile cu preşedintele USR le-am purtat întotdeauna cu deschidere, cu bună-credinţă, concentrându-mă pe ceea ce putem construi împreună. Nu voi fi eu vreodată cel care să vrea să dea pe cineva la o parte, să vrea să vină la o masă deja aşezată sau să culeagă roadele muncii altora.

- Nu mă consider în măsură să judec resorturile deciziilor luate în USR. Respect propunerea celor care îşi doresc să vin în USR şi le mulţumesc pentru aceasta. Consider însă că dezbaterea nu ar trebui să fie despre o persoană, oricare ar fi ea, ci despre măsura în care USR doreşte să se deschidă celor care vor să contribuie la acest proiect politic. E o decizie pe care trebuie să o ia USR.

Pentru mine este limpede că intrarea mea în partid în acest moment ar duce la dezbinare, un lucru pe care nu-l doresc. Am convingerea că, în măsura în care acţiunile noastre au la bază aceleaşi valori morale şi dorinţa de a pune umărul la transformarea României în mai bine, este foarte probabil ca drumurile noastre să se reîntâlnească.