Ritmul şi ireversibilitatea reformelor de la Chişinău vor decide asistenţa din partea României

Premierii Filip şi Grindeanu au organizat, la Piatra Neamţ, o şedinţă comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. Expertul român Sorin Ioniţă susţine că la Iaşi simbolismul şedinţei ar fi fost mai puternic, dar s-a făcut hatârul lui Plahotniuc.
Şedinţa comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti 23.03.2017
Şedinţa comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti 23.03.2017 (facebook.com)

Prim-ministrul Pavel Filip, aflat într-o vizită de lucru în România, a fost întâmpinat la Piatra Neamţ de omologul său român Sorin Grindeanu după care a urmat o şedinţă în format restrâns a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, unde s-a discutat despre parteneriatul bilateral şi posibilităţile de aprofundare a colaborării moldo-române, inclusiv prin lansarea a noi proiecte.

Pavel Filip a apreciat disponibilitatea României de a acorda asistenţă financiară rambursabilă R. Moldova în valoare de 150 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani, primele două tranşe din acest împrumut fiind transferate deja, în august 2016 şi respectiv februarie 2017.

În acelaşi timp, premierul Filip a reiterat importanţa valorificării cât mai bune a ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova de către România, în baza Acordului interguvernamental privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Până în prezent au fost acordate 22,44 milioane de euro din acest ajutor, iar în anul curent se planifică a fi valorificate aproximativ 15 milioane de euro, ce vor fi alocate inclusiv pentru reparaţia grădiniţelor şi procurarea a 96 de microbuze şcolare.

Premierul României a menţionat că relaţia dintre România şi Republica Moldova a fost şi rămâne a fi una specială, remarcând totodată că experienţa României poate servi drept o sursă de inspiraţie pentru parcursul european al Republicii Moldova.

“Asistenţa română va continua să fie determinată de ritmul şi ireversibilitatea reformelor structurale pe care vi le-aţi asumat”, a declarat Sorin Grindeanu, amintind celor de la Chişinău despre reformele privind întărirea instituţiilor de stat, consolidarea democraţiei şi a statului de drept.

Oficialii au discutat şi despre proiectele de interconexiune energetică între cele două ţări. În context, Pavel Filip a notat că realizarea conectării Republicii Moldova la piaţa energetică europeană este foarte importantă pentru asigurarea securităţii energetice a ţării.

În cadrul şedinţei restrânse a celor două Guverne au fost trasate priorităţile pentru parteneriatul bilateral în mai multe domenii. Printre acestea: cooperarea privind diversificarea infrastructurii de transport şi a drumurilor, în domeniul afacerilor interne şi migraţiei, mediului, inclusiv asigurarea cu apă potabilă a localităţilor de pe cele două maluri ale Prutului, colaborarea cultural-umanitară, militară, precum şi în vederea fluidizării fluxului de cetăţeni şi mărfuri la punctele de trecere a frontierei.

Menţionăm că expertul român Sorin Ioniţă a declarat recent că întâlnirea premierilor Filip şi Grindeanu la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, ar reprezenta o favoare făcută oligarhului Vladimir Plahotniuc de către PSD.

“La Iaşi simbolismul ar fi fost puternic, părea că Filip vine să încline steagul la fratele mai mare, în capitala istorică. Prilej nou pentru Dodon să se umfle în obrăjori şi să scoată panglici pe nas”, a scris Ioniţă pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe