Ex-ambasador la Moscova: De pe urma Laundromatului au beneficiat şi cei din Rusia şi cei din Moldova

Fostul ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă consideră că despre Laundromat au ştiut autorităţile ambelor ţări, dar au înceaput o investigaţie doar după ce lucrurile au ajuns să fie discutate în aproape toată lumea.
Vladimir Ţurcan
Vladimir Ţurcan (facebook.com / Vladimir Ţurcan)

Recent, în câteva zeci de publicaţii din lume au apărut investigaţii jurnalistice privind spălarea a zeci de miliarde dolari, bani murdari din Rusia prin unele bănci din Republica Moldova. Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, fost ambasador în Rusia şi ex-ministru de Interne, consideră acest lucru ca fiind o campanie antirusească şi că Rusia nu poate fi acuzată că nu ar face eforturi în descoperirea vinovaţilor, adăugând că de fapt, autorităţile Republicii Moldova, ar fi girat tranzacţiile, iar acum ar arunca vina pe Federaţia Rusă că ar refuza să coopereze.

„În primul rând, pe mine mă miră faptul că în două zile, sau două nopţi au apărut toate publicaţiile. Nu vă pare că asta vorbeşte despre faptul că este un proces dirijat? Asta e una la mână. Doi: uitaţi-vă ce se vorbeşte în aceste publicaţii: că spălarea aceasta s-a făcut timp de 3-4 ani, în perioada 2010-2014, şi nu este vorba despre spălarea unei mii de dolari, a 10 mii, 10 milioane sau 10 miliarde. Este vorba despre 20 şi ceva de miliarde de dolari, care au fost trecute pe sub nasul Băncii Naţionale, a CNA, a Procuraturii Generale ş.a.m.d. Asta vorbeşte despre ceva sau nu? Înseamnă că au fost persoane care au ştiut. Mai mult decât atât, au tăcut şi au dirijat cu aceste procese, ca să meargă bine-mersi prin sistemul bancar moldovenesc”, a menţionat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Vladimir Ţurcan.

Acesta afirmă că spălarea banilor ruseşti prin Moldova s-a întâmplat doar cu permisiunea autorităţilor de la Chişinău, întrucât, transferurile mai mari de 100 de mii de lei deja trebuie verificate de CNA. În acest caz este vorba de zeci şi sute de milioane de lei într-o singură zi, „prin tranzacţii făcute sub controlul BNM (Banca Naţională), a băncii respective (Moldindconbank - n.r.), a CNA (Centrul Naţional Anticorupţie), a Procuraturii Generale şi SIS-ului inclusiv”. Astfel că, în acea perioadă, nimeni nu a făcut nimic, iar acum s-au trezit, abia după ce toată Europa vorbeşte despre Moldova ca despre o ţară coruptă şi capturată.

Mai mult, Ţurcanu a specificat că sunt deja publicaţii care arată că Federaţia Rusă a pornit de mult timp un dosar penal, peste 20 de bănci au rămas fără licenţe, sunt arestate peste 40 de persoane din băncile respective şi persoane afiliate. "Acest proces s-a pornit, ancheta demult s-a pornit în Federaţia Rusă, iar ai noştri s-au trezit şi ei să facă ceva.

Dar e prea târziu, pentru că banii deja au trecut, au fost spălaţi, cineva din Republica Moldova a primit un comision, începând cu BNM şi terminând cu nu ştiu cine. Asta trebuie să fie evident pentru toţi. De aceea nu trebuie să se încerce să se demonstreze că noi suntem albi şi pufoşi, iar cineva e monstru. ", opinează Ţurcan.