Vladimir Socor: Votul uninominal va concentra puterea în mâinile celui mai nepopular om din Moldova

Dacă, pe de o parte, votul uninominal ar putea duce la concentrarea puterii în mâinile lui Plahotniuc, atunci, pe de altă parte, ar putea şi să introducă influenţa Moscovei în sistemul politic al Republicii Moldova, prin reprezentanţii Tiraspolului, consideră Vladimir Socor.
Vladimir Socor, analist politic de la Fundaţia Jamestown
Vladimir Socor, analist politic de la Fundaţia Jamestown (europalibera.org)

După criticile aduse de tot mai mulţi experţi, politicieni şi chiar o parte a societăţii civile propunerii de modificare a sistemului electoral, prin trecerea la votul uninominal, susţinut de Vlad Plahotniuc cu câteva săptămâni în urmă, cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor menţionează că, de fapt, încă nu se cunoaşte dacă guvernarea va insista să aibă un sistem uninominal absolut, „adică, toţi cei 101 deputaţi din Parlament, toţi, să fie aleşi în circumscripţii uninominale sau dacă va ajunge la un aşa-zis pretins compromis, în virtutea căruia jumătate din numărul deputaţilor ar fi aleşi în circumscripţii uninominale şi cealaltă jumătate ar fi aleşi pe liste de partid”.

„Şi într-un caz, şi în altul această schimbare nu numai că nu e necesară, dar ar avea efecte profund dăunătoare. Candidaţii din circumscripţii uninominale ar fi aproape cu siguranţă desemnaţi de la centru de către aparatul politic al conducătorului neoficial al Moldovei, domnul Vladimir Plahotniuc. Aparatul dânsului ar desemna candidaţi în circumscripţiile electorale uninominale. I-ar pregăti de pe acum să fie candidaţi, i-ar asigura cu sprijinul mass-mediei domnului Plahotniuc, cu sprijinul financiar al domnului Plahotniuc. Ei vor fi aproape cu certitudine aleşi”, a declarat analistul Vladimir Socor, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Acesta bănuieşte că Plahotniuc, ar putea alege persoane la nivel local, care ar avea interese de afaceri, putând fi cointeresaţi de către autoritatea centrală de la Chişinău să îşi promoveze interesele particulare de afaceri, cu condiţia să asculte, din punct de vedere politic, de autoritatea domnului Plahotniuc. Mai mult decât atât, Socor consideră că Plahotniuc ar putea profita de aceşti oameni de afaceri pentru a economisi nişte bani.

„Actualmente sistemul de alegere pe lista de partid implică mari cheltuieli pentru Partidul Democrat, din partea domnului Plahotniuc. Dar dacă domnul Plahotniuc alege nişte oameni bogaţi la nivel local, oameni care au afaceri, pot să finanţeze ei înşişi o bună parte a campaniei lor electorale, atunci, domnul Plahotniuc economiseşte nişte bani serioşi. Dar, în schimb, asigurându-le alegerea prin resurse administrative şi prin sprijinul canalelor de televiziune, dânsul îi va subordona politic şi din punctul de vedere al intereselor personale. Odată ajunşi în Parlament, aceşti deputaţi, care pot să candideze cu etichetă de deputaţi independenţi, vor constitui, desigur, o adevărată falangă care va asculta de domnul Plahotniuc”, a adăugat expertul.

În opinia analistului de la Fundaţia Jamestown cei mai mulţi dintre deputaţii care vor ajunge în Parlament cu etichetă de independenţi, se vor regrupa în jurul lui Plahotniuc pentru că dânşii îi vor datora acestuia alegerea lor. „Dânsul va continua să fie coordonatorul majorităţii parlamentare, cum este şi acum. Dar el nu va coordona nişte fracţiuni parlamentare, ci va coordona un număr de deputaţi care vor funcţiona ca nişte atomi. Deci, va avea loc o concentrare a puterii în mâinile celui mai nepopular om din Moldova cu cel mai mare rating negativ şi sub egida probabilă a Partidului Democrat, care, conform sondajelor de opinie, nu ar intra în Parlament, dacă ar candida de sine stătător. Acesta este motivul pentru care domnul Plahotniuc doreşte să desfiinţeze sistemul de partide”, a explicat Vladimir Socor.

Ce ţine de modalitatea de alegere a reprezentanţilor de la Tiraspol în Parlamentul de la Chişinău, locuri despre care Andrian Candu anunţa recent că vor rămâne vacante până la organizarea unor alegeri democratice în Transnistria, Socor consideră că acest lucru se va transforma, de fapt, într-un haos, „va fi o situaţie de ilegalitate”. Pe de altă parte, aceste locuri vacante ar putea genera presiuni asupra Chişinăului „să rezolve” problema Transnistriei pentru a ajunge să fie ocupate.

În opinia expertului, este îngrijorător faptul că Moldova „nu va putea să controleze cine va fi ales în Transnistria pentru a fi trimis în Parlament. Nu maşinăria domnului Plahotniuc îi va desemna pe acei deputaţi. Domnul Plahotniuc poate să realizeze acest lucru pe malul drept al Nistrului, dar nu pe malul stâng. Reprezentanţii Tiraspolului în Parlamentul Republicii Moldova, în acest scenariu, vor fi desemnaţi de către Tiraspol, şi nu în condiţii democratice. Ei vor reprezenta interesele Tiraspolului în mod direct şi interesele Moscovei în mod indirect. Pentru că aceşti deputaţi vor fi numiţi sau desemnaţi în mod formal de către conducerea de la Tiraspol, dar în mod indirect de către Moscova. În acest mod se introduce influenţa Moscovei în sistemul politic al Republicii Moldova”.

Votul diasporei este considerat de către Socor „o sabie cu două tăişuri”, întrucât există diaspora din Europa, care va susţine opoziţia pro-occidentală, dar şi cea din Rusia, care îl va susţine pe Dodon sau pe Plahotniuc. „Dacă autorităţile ruseşti îşi pun mintea în mod serios să intervină direct în alegerile din Republica Moldova, atunci ele vor mobiliza la vot pe moldovenii de pe întinsul Rusiei. Şi vom avea mai multe voturi din Rusia decât vom avea din Occident. Deci, atenţiune!, este o sabie cu două tăişuri”, a conchis Vladimir Socor.