Dodon: Retragerea imunităţii parlamentare nu poate fi acceptată

Ca replică la faptul că Partidul Democrat a înregistrat în parlament un proiect de lege potrivit căruia parlamentarii vor rămâne fără imunitate, Dodon afirmă că în Moldova nu există democraţie veritabilă, iar legea în cauză va deveni un instrument de intimidare şi răfuială.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com/profil Dodon Igor)

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon afirmă că Partidul Democrat din Moldova (PDM) doreşte să retragă imunitatea deputaţilor, dar toată lumea înţelege care este scopul real al acestei iniţiative: obţinerea unui instrument suplimentar de presiune şi şantaj politic.

“Acest scop e la suprafaţă, e cusut cu aţă albă. Lipsirea imunităţii parlamentare îi va permite PDM-ului să fie mai „convingător” în negocierile cu propriii parteneri de coaliţie.”, a adăugat şeful statului.

În opinia acestuia, guvernarea va încerca, de asemenea, să intimideze cu dosare fabricate deputaţii din opoziţie, fie pentru a le închide gura, fie pentru a-i forţa să devină „neutri”. Acum, când au în subordine politică Procuratura, Serviciul de Informare şi Securitate, Poliţia, guvernarea poate înscena orice, poate inventa peste noapte dosare, pentru a se răfui în mod perfid cu forţele de opoziţie parlamentară.

Igor Dodon scrie pe pagina sa de socializare că intenţia democraţilor este de a exercita, indirect, presiuni şi asupra instituţiei prezidenţiale. “Lovind în deputaţii socialişti, prin dosare fabricate, ei vor urmări să mă facă mai conciliant faţă de proiectele lor antisociale şi geopolitice eronate. Ei înşişi însă, deputaţii democraţi nu vor fi deloc afectaţi de lipsa imunităţii, deoarece Procuratura nu va îndrăzni să-i investigheze. Iată de ce, retragerea imunităţii parlamentare nu poate fi acceptată acum, fiindcă n-are niciun sens.”

Preşedintele RM notează că abia după următoarele alegeri parlamentare se va putea examina serios proiectul de lege. Abia atunci, când instituţiile statului vor fi credibile şi nu vor mai fi acaparate politic, nu vor avea rolul de instrumente de intimidare, abia atunci renunţarea la imunitate parlamentară va fi rezonabilă. Atunci politicul îi va ceda justiţiei ce este al justiţiei.

“Acum însă, politicul domină totul. Avem la guvernare democraţi, dar democraţie veritabilă în ţară nu avem. Înseamnă că lipsirea de imunitate este inacceptabilă într-un stat în care legea este o servitoare a conducerii politice”, a concluzionat şeful statului.

Menţionăm că PDM a înregistrat un proiect din lege care prevede ca deputaţii să nu mai beneficieze de imunitate. Vicepreşedintele democraţilor, Andrian Candu, a solicitat luni majorităţii parlamentare ca iniţiativa legislativă să se regăsească pe agenda Parlamentului chiar în această săptămână fiind iniţiată şi colectarea semnăturilor de la parlamentari pentru modificarea Constituţiei R. Moldova în acest sens.

În prezent, potrivit Constituţiei RM, deputaţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi, fără acordul Parlamentului. Ridicarea imunităţii acestora se face la solicitarea procurorului general prin votul majorităţii deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe