“Balena Albastră” sau jocul sinistru care îi îndeamnă pe tineri să se sinucidă

“Blue Whale Challenge”, activitatea macabră care a manipulat până în prezent sute de copii să se sinucidă, a ajuns în Republica Moldova şi România, fiind o serioasă ameninţare pentru viaţa tinerilor.
Balena albastra
Balena albastra (Pixabay)

Provocarea fatală, deghizată sub forma unui “joc”, a pornit din spaţiul post-sovietic şi, deşi pare greu de crezut, a determinat sute de tineri să se sinucidă printr-o manipulare ce durează circa 50 de zile. Tinerii sunt instruiţi să îşi intensifice emoţiile funeste prin sarcini de automutilare sau vizionare de filme de groază, primite sistematic de la un “îndrumător”, sarcina finală fiind aceea de a îşi lua viaţa într-un mod la fel de macabru, aruncându-se în faţa trenului sau de pe o clădire înaltă.

Creatorul “jocului” este un tânăr de 21 de ani din Rusia, Filipp Budeikin, cunoscut în mediul virtual cu pseudonimul „Filipp Lis“ („Filipp Vulpe“). La sfârşitul anului 2013, acesta a creat un “grup al morţii” - numit “F57” - pe reţeaua rusească de socializare VKontakte, asemănătoare Facebookului doar că mult mai populară în Rusia, şi a abordat zeci de tineri prin intermediul acestui grup.

Tinerii care doresc să adere la acest grup şi să participe la provocare, trebuie să posteze pe pagina grupului un mesaj cu “Vreau să joc Balena Albastră” sau “trezeşte-mă la 4.20”, urmând ca în cel mai scurt timp să fie contactaţi de un “îndrumător” care le va trimite sarcini zilnic. Sarcinile sunt din start macabre, pornind de la îndemnuri de a depăşi frica sau de a desena balene pe o foaie de hârtie, până la tăieturi de suprafaţă pe lungimea venelor, însemnări de mesaje şi desene cu lama sau cu cuiul pe braţe, tăierea buzei, urcat pe poduri sau stat pe marginea acoperişurilor unor clădiri înalte. În mod repetat, tânărul va trebui să se trezească la 4:20 şi să se uite la materiale video înfricoşătoare, va asculta pe parcursul întregii zile muzică satanică sau cu îndemnuri de suicid sau va viziona filme de groază. Pentru a deveni o balenă, jucătorul trebuie să îşi încresteze pe picior cuvântul „da”, toate sarcinile urmând a fi demonstrate prin poze sau înregistrări.

Dacă pe parcursul celor 50 de zile, tânărul devine conştient de natura demonică a acestui joc sau refuză sarcina finală de a se sinucide, „îndrumătorii” ameninţă că îi vor ucide părinţii sau persoane apropiate.

În 2014, administratorii reţelei VKontakte au închis grupul “F57”, lucru care nu l-a împiedicat pe Lis, din contră, acesta a mai creat încă şapte grupuri. Aflat în arestul autorităţilor, acesta a recunoscut calm şi desensibilizat că împinge tinerii să se sinucidă, declarând că a creat acest joc pentru a “curăţa lumea de cei care fac rău societăţii”. Jocul a făcut victime în Rusia şi foste republici sovietice, cel mai recent în Republica Moldova.

În România, nu mai este o noutate, fiind destul de cunoscut în comunităţile de elevi, vinerea aceasta fiind înregistrat primul caz provocat de acest joc, în care 5 copii de la o şcoală generală din Iaşi au ajuns de urgenţă la spital, fiind găsiţi asfixiaţi în baie, în urma îndeplinirii unei astfel de sarcini.

Copiii şi adolescenţii nu au o conştiinţă bine dezvoltată, până la o anumită vârstă procesul lor de dezvoltare construindu-se pe atenţie şi afecţiune. O categorie a tinerilor care iau parte voit în acest joc sinistru au fost privaţi pe anumite perioade de atenţie şi afecţiune sau au o situaţie familială şi financiară deficitară. Din cealaltă categorie fac parte tinerii atraşi de desene anime şi cântece triste şi o activitate socială dezvoltată doar în mediul virtual, acaparaţi de lucrurile promovate pe internet. Aceştia devin foarte uşor de controlat, fiind făcuţi să creadă că sunt într-o misiune, că nu îşi au locul în această lume, primind îndemnuri precum “Draga mea, ţine-mă de mână! Te voi iubi întreaga iarnă. Dar iarna va fi eternă”, “Balenele înoată în sus. Îţi place tot ce e interzis? Tăieturi şi împunsături? Ia un cuţit în mână” sau “Închide ochii, nu mai asculta pe nimeni. Taie-te, haide. Nu mai eşti de folos nimănui”.

Prima victimă a fost Rina – pseudonim luat după un caracter anime Nya.Poka, o tânără de 16 ani care s-a aruncat în faţa trenului pe data de 23 noiembrie 2015. La scurt timp o poză cu trupul fetei a fost postată pe internet. O parte a copiilor din grupurile morţii au ovaţionat-o şi au privit-o ca pe un martir, “Rina, eşti grozavă! Ce rău îmi pare că nu am ştiut, eşti eroul meu, te iubesc, eşti ochii mei, pare că ai coborât printre noi din anime”, începând să asculte piesele pe care le asculta şi tânăra Rina şi să le dea mai departe pe reţelele de socializare.

În urma consultărilor psihologice efectuate ca urmare a arestării, Filipp Lis a fost declarat perfect sănătos, în ciuda acţiunilor sinistre pe care le-a declanşat. Singura întrebare care rămâne este “de ce?!”. De ce astfel de persoane sunt lipsite de capacitatea de a avea raţionament şi conduită morală şi creează mişcări distructive caracterizate de o fundamentală natură diabolică.

Filipp Budeikin se află în arest preventiv încă din noiembrie 2015, în centrul de detenţie „Krestî“. Este acuzat de determinare şi înlesnire a sinuciderii şi urmează să afle în luna mai dacă va mai sta după gratii.

Într-o societate în care răul este la tot pasul, este nevoie de armonie, răbdare şi bunătate pentru ca tinerii şi copiii să nu cadă în plasa unor asemenea capcane sinistre. Astfel, natura înnăscută inocentă şi blândă a copiilor ar fi încurajată să se dezvolte, lucru care i-ar împiedica să îşi amplifice comportamentul negativ, ci să devină tineri buni, oneşti, care preţuiesc viaţa.