Cioloş: ”Vom adopta ordonanţa pentru suplimentarea secţiilor de votare în Diaspora săptămâna aceasta”

Guvernul va adopta, în această săptămână, o ordonanţă de urgenţă care va permite suplimentarea secţiilor pentru votul românilor din diaspora, a anunţat luni premierul Dacian Cioloş.El s-a arătat nemulţumit şi de faptul că României îi este în continuare negat accesul în spaţiul Schengen.
Dacian Cioloş(Prim-ministru)
Dacian Cioloş(Prim-ministru) (Florin Chirila/Epoch Times)
Matei Dobrovie
29.08.2016

"Vom adopta în această săptămână o ordonanţă de urgenţă care va permite, într-un anumit cadru bine definit, şi suplimentarea secţiilor de vot pentru românii din diaspora", a declarat Cioloş în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, vorbind despre desfăşurarea alegerilor parlamentare din acest an.

Premierul a arătat că la alegerile parlamentare din acest an cetăţenii români din străinătate vor putea să voteze pentru prima oară prin corespondenţă.

Cioloş a precizat că OUG care va permite suplimentarea secţiilor de vot pentru românii din diasporă are ca scop ca niciunui român să nu i se nege dreptul de vot. "Sunt convins că misiunile diplomatice, responsabilii de organizarea secţiilor de votare pentru cetăţenii români din străinătate cu drept de vot vor depune şi în acest an eforturile necesare pentru a pregăti în cel mai bun mod cu putinţă organizarea secţiilor de votare şi pentru a oferi, astfel, posibilitatea cetăţenilor români de a-şi exercita dreptul fundamental la vot", a susţinut şeful guvernului.

Potrivit premierului, relaţia cu românii din afara graniţelor şi asigurarea unor servicii decente şi responsabile acestora trebuie să fie în centrul preocupărilor diplomaţiei române. "Vom lansa cât de curând o nouă viziune pentru relaţia României cu diaspora sa şi mă bazez aici pe dumneavoastră, diplomaţii României, pentru implementarea ei", a fost mesajul adresat de Cioloş participanţilor la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

România, ţinută în afara spaţiului Schengen

Pe de altă parte, Dacian Cioloş s-a referit şi la aderarea României la Schengen, arătând că ţării noastre îi este negat accesul din motive politice total depăşite. "Chiar şi în situaţii de criză, reacţiile noastre la nivel comunitar rămân încă greoaie. Şi nu pot să nu reamintesc aici rolul esenţial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autorităţile noastre şi faptul că de mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care în acest moment mi se par total depăşite de realităţile cu care ne confruntăm cu toţii", a afirmat el.

În opinia lui Cioloş, diplomaţia de criză a acaparat timpul şi energia politică în acest ultim an. "Nu pot să nu reamintesc şi multiplele atacuri teroriste din Europa, la fel cum le am vii în memorie şi pe cele din Turcia sau din Orientul Mijlociu. Terorismul a devenit ameninţarea asimetrică cea mai serioasă a timpurilor noastre, care, alături de migraţie, nu poate fi combătută decât cu idei, soluţii şi acţiuni comune. Ne găsim mult prea des fără informaţia şi instrumentele de care avem nevoie pentru a avea politici proactive. Ne-a fost necesar mai mult de un an de la primul atac terorist din Paris pentru a adopta o decizie privind Passenger name record la nivel european", a accentuat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor