Circa 2.800 de femei au fost calificate printr-un proiect POSDRU de aproape 12 milioane de lei

Epoch Times România
31.01.2013

Aproximativ 2.800 de femei au fost calificate în proiectul POSDRU "Munca are genul feminin" pentru meserii precum cameristă, lucrător în comerţ sau lucrător în alimentaţie, bugetul total al proiectului ridicându-se la circa 12 milioane lei.

Peste 45% din bugetul total al proiectului reprezintă costul asociat exclusiv beneficiarelor proiectului (resurse umane, subvenţii, costul cu formarea profesională). Astfel, costul mediu pe beneficiară care a parcurs tot procesul până la obţinerea diplomei de calificare s-a ridicat la valoarea de 2.080 de lei.

"În cadrul proiectulul 'Munca are genul feminin', 3.734 de femei au beneficiat de consiliere psihologică gratuită, 3.346 de femei au fost mediate pentru a-şi găsi un loc de muncă sau pentru a promova în carieră, iar 60 de femei au absolvit cursul de formare în domeniul TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor). În plus, cele două burse ale locurilor de muncă, axate pe nevoile femeilor, s-au bucurat de prezenţa a peste 600 de participanţi", se arată într-un comunicat.

De asemenea, peste 42 de experţi specialişti (psihologi, sociologi, asistenţi sociali) s-au dedicat beneficiarelor şi activităţilor din cadrul acestui proiect, cărora li s-au adăugat peste 57 de formatori şi instructori de practică implicaţi în programele de calificare.

"Anul 2012 a fost de departe cel mai dificil an POSDRU şi încă avem de achitat multe datorii financiare. De aceea, este o mare realizare pentru noi că am putut duce la bun sfârşit acest proiect", a declarat Daniela Vişoianu, manager proiect "Munca are genul feminin".

Ea susţine că femeile au o mai mare longevitate la locul de muncă, în medie cu 0,6 ani mai mult decât bărbaţii, dar au beneficii financiare net inferioare acestora în condiţii egale de educaţie sau tip de ocupaţie, în condiţiile în care 1.502 lei câştigă în medie bărbaţii şi 1.196 lei femeile, potrivit anchetei sociologice "Piaţa forţei de muncă cu accent pe fenomenul segregării ocupaţionale, pe gradul de ocupare în randul femeilor", realizată în cadrul proiectului "Munca are genul feminin".

Cele mai căutate domenii de activitate pe piaţa muncii de către femeile aflate în căutarea unui loc de muncă sunt: comerţ, sănătate( asistenţă socială, hoteluri) restaurante, servicii de îngrijire vârstnici, copii.

Proiectul “Munca are genul feminin" este implementat de Asociaţia C4C – Communication for Community, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş. Este un proiect cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul Major de Intervenţie 6.3 "Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii" şi are ca obiectiv principal promovarea incluziunii sociale şi a egalitătii de şanse pe piaţa muncii a femeilor aflate în situaţii de excludere şi(sau marginalizare socio-profesională.

De asemenea, proiectul urmăreşte integrarea grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii: creşterea gradului de ocupare în rândurile femeilor şi a altor grupuri vulnerabile, fiind categorii expuse riscului excluziunii sociale pe baza criteriilor de gen, origine etnică, vârstă şi statut social.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor