Circul lui Dodon la Moscova va costa scump

Politicienii de la Chişinău critică declaraţiile făcute de Dodon la Moscova privind anularea Acordului de Asociere cu UE şi îi amintesc că moldovenii se confruntă în continuare cu sărăcia, corupţia, lipsa locurilor de muncă şi migraţia forţată.
Delegaţia R. Moldova la întâlnirea de la Moscova cu reprezentanţii Uniunii Economice Euroasiatice. 18.01.2017
Delegaţia R. Moldova la întâlnirea de la Moscova cu reprezentanţii Uniunii Economice Euroasiatice. 18.01.2017 (facebook.com/profil Dodon Igor)

În cadrul vizitei preşedintelui R. Moldova la Moscova, după întâlnirea oficială cu Putin şi susţinerea unei conferinţe comune de presă, la 18 ianuarie, Igor Dodon şi întreaga delegaţie moldovenească a avut o întrevedere şi cu reprezentanţii Uniunii Economice Euroasiatice (UEEA), în cadrul căreia şeful statului a menţionat repetat că semnarea Acordului de Asociere cu UE, a fost o decizie prematură şi care nu corespunde intereselor naţionale ale ţării.

”Nu este exclus ca după următoarele alegeri parlamentare şi formarea unei noi majorităţi parlamentare, în Moldova va fi abordată chestiunea privind anularea Acordului de Asociere cu UE, care nu corespunde intereselor naţionale ale Republicii Moldova.”

În contextul declaraţiilor lui Igor Dodon făcute la Moscova mai mulţi politicieni de la Chişinău au reacţionat criticând intenţiile şefului statului pe care le consideră a fi mai mult în interesul Kremlinului, trădând aspiraţiile şi necesităţile reale ale cetăţenilor R. Moldova, folosind în continuare confruntările geopolitice pentru a diviza şi polariza societatea.

Astfel, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susţine că la multiplele întâlniri pe care le-a avut, nu a cunoscut niciun cetăţean care să ceară anularea Acordului de Asociere. A întâlnit, în schimb, mulţi oameni îngrijoraţi de sărăcie, de corupţie, de lipsa locurilor de muncă bine plătite, de pensiile mici, de prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova şi de multe alte probleme apăsătoare.

“Promisiunea lui Igor Dodon de anulare a Acordului de Asociere, făcută Kremlinului, este o dovadă clară de trădare a interesului oamenilor acestei ţări. Acordul de Asociere are deja numeroase efecte pozitive pentru noi toţi, iar alte beneficii ale implementării acestuia se vor simţi în timp. Pe de altă parte, corupţia, sărăcia, migraţia au fost aici cu mult înainte de obţinerea Acordului de Asociere”, scrie Maia Sandu pe contul său de socializare.

Aceste griji îi preocupă pe oameni şi la rezolvarea lor ar trebui să muncească Preşedintele ţării. Dar pentru că Dodon nu vrea să lupte cu Plahotniuc şi cu sistemul creat de acesta, luptă cu Acordul de Asociere. Plahotniuc, la rândul lui, obsedat de ideea să devină “erou naţional”, se declară mare “apărător” al vectorului european. Din păcate, acest circ ne costă scump.

Preşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, notează că "lupul" Dodon şi-a schimbat de câteva ori blana, dar năravul a rămas acelaşi - anularea Acordului de Asociere, ceea ce de fapt ar înseamnă anularea circulaţiei moldovenilor fără vize în Uniunea Europeană (UE), a exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE (în 2016 au fost de 65% din total) şi anularea a peste 2,5 miliarde de lei anual în asistenţă pentru proiecte în Republica Moldova, de la grădiniţe până la frigidere industriale pentru agricultori.

“Ceea ce am aşteptat de la Preşedintele Dodon să anunţe la conferinţa comună cu Putin era anularea restricţiilor economice pentru vinurile moldoveneşti, facilitarea condiţiilor pentru migranţii moldoveni sau anunţarea unor proiecte mari de infrastructură pe care Rusia le-ar susţine în Republica Moldova, dar….”, a comentat Iurie Leancă pe contul său de facebook.

“Febră la propriu şi la figurat, când auzi ce spune la Moscova "Preşedintele" Republicii Moldova”, scrie liderul PL Mihai Ghimpu, într-un mesaj pe pagina sa de socializare.

“După cum vedem, Moscova nu doarme şi lacrimilor nu crede, ea lucrează atent şi cu răbdare, scopul ei final fiind refacerea URSS, sub oricare altă formă, iar pe de altă parte, lucrează la compromiterea şi distrugerea Uniunii Europene”, a adăugat liberalul.

Într-o declaraţie recentă a Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase menţionează că principalele probleme, ale căror rezolvări oamenii le aşteaptă de la guvernare şi de la Preşedintele nou ales, sunt legate de consolidarea societăţii, lupta cu sărăcia şi corupţia, întoarcerea miliardului furat, crearea noilor locuri de muncă, reîntregirea familiilor, reforma justiţiei, a sistemului energetic, etc. Anularea Acordului de Asociere şi federalizarea ţării nu intră în lista priorităţilor populaţiei ţării. Dimpotrivă – sunt subiecte străine intereselor noastre naţionale.

“Majoritatea iniţiativelor lansate până acum de Dodon au scopul de a dezbina societatea noastră şi facilitează regimul cleptocrat Plahotniuc, care se poate menţine şi funcţiona doar în condiţiile unei permanente confruntări geopolitice şi ale unei societăţi divizate, polarizate.”

În replică, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a afirmat că Igor Dodon a fost ales de popor, iar majoritatea cetăţenilor îşi doresc integrarea euroasiatică.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova în anul 2014.