Europarlamentar român: Igor Dodon, un vasal al Moscovei

În contextul primei vizite oficiale a preşedintelui RM la Moscova şi nu în UE, Siegfried Mureşan susţine că Dodon ar fi un vasal al Moscovei care nu ar reprezenta cu adevărat interesele moldovenilor.
Siegfried Mureşan (facebook.com)
Siegfried Mureşan (facebook.com)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, nu la Moscova, afirmă europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

“Uniunea Europeană (UE) a alocat Republicii Moldova 746 de milioane de euro de la semnarea Acordurilor de asociere UE - Republica Moldova şi până în 2020. Chiar săptămâna trecută, Uniunea a mai aprobat încă un program de asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova. În plus, Uniunea a liberalizat regimul de vize, ceea ce le permite cetăţenilor moldoveni să circule liber în toate cele 28 de state membre. În aceeaşi perioadă, Rusia jupoaie Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, aproape 380 de milioane de euro, pentru gazul rusesc”, scrie eurodeputatul pe contul său de socializare.

În acelaşi context, Siegfried Mureşan susţine că în 2014, atunci când Rusia a interzis importul de fructe şi legume din Moldova, Uniunea Europeană s-a purtat ca un adevărat prieten şi a permis importurile pe piaţa europeană. De asemenea, Federaţia Rusă a sprijinit constant separatismul din Transnistria şi Găgăuzia, încălcând, astfel, în mod flagrant suveranitatea teritorială a Republicii Moldova şi Constituţia ei.

Uniunea Europeană a demonstrat că vrea o Republica Moldova prosperă şi integrată valorilor europene, însă Federaţia Rusă, când Moldova a semnat un parteneriat economic cu UE de pe urma căruia au de câştigat toţi cetăţenii moldoveni, a întors spatele Republicii Moldova şi a arătat că nu-i pasă de cetăţenii moldoveni decât dacă aceştia servesc intereselor ei economice şi politice.

“Preşedintele Igor Dodon demonstrează în aceste zile că nu vrea să reprezinte interesele cetăţenilor Republicii Moldova, ci că vrea să fie un vasal al Moscovei”, a concluzionat europarlamentarul român.

Menţionăm că după o vizită „oficială” în regiunea transnistreană, preşedintele RM, Igor Dodon, a plecat luni în prima vizită oficială la Moscova cu o agendă încărcată, unde ar urma să se întâlnească cu Vladimir Putin, Dmitri Rogozin şi Serghei Lavrov.

Din componenţa delegaţiei oficiale fac parte: conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, deputatul Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi; başcanul Găgăuziei, Irina Vlah; ex-prim-ministrul Republicii Moldova; ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, consilierul Preşedintelui pe probleme de politică externă, deputatul Parlamentului RM, Andrei Neguţa; ex-ministrul Reintegrării, consilierul Preşedintelui pe probleme de reintegrare, Vasile Şova; consilierul Preşedintelui pe probleme politice şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Ion Ceban.