Fost premier RM: Guvernarea nu acţionează conform legilor, ci în baza unui cod al lumii interlope

Clasa politică de la Chişinău a transformat politica în business, acţionează în baza unui cod al lumii interlope, iar averile mari în Moldova pot fi obţinute doar prin corupţie, evaziune fiscală, contrabandă şi privatizări ilicite, afirmă Muravschi.
Valeriu Muravschi.
Valeriu Muravschi. (Radio Europa Libera)

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi care s-a aflat la cârma Guvernului exact în perioada apariţiei Republicii Moldova ca stat independent, în calitate de economist şi om de afaceri a analizat situaţia economico-financiară extrem de dificilă a Republicii Moldova şi a ajuns la concluzia că timp de 25 de ani de la proclamarea independenţei, guvernările au transformat politica în business, au profitat de dezastrul produs în economie şi au acaparat toate proprietăţile statului. Iar după ce au pus mâna pe puterea economică, a pus stăpânire şi pe cea politică, supunându-şi toate instituţiile statului care astăzi nu mai funcţionează în interesele ţării şi cetăţenilor.

“Economia este extrem de fragilă, vulnerabilă. Deşi au trecut 25 de ani de schimbări, de reforme şi modernizare, ea are încă amprenta economiei sovietice de până la 1990, fiind necompetitivă şi slabă. Economia nu generează veniturile necesare a fi reinvestite pentru modernizare. Din această cauză, nu putem intra pe piaţa occidentală şi rămânem nostalgici după piaţa estică, dominată de factorul geopolitic”, a declarat Valeriu Muravschi într-un interviu pentru report.md

Fostul premier afirma că situaţia dezastruoasă din economie pe care o atestă Moldova în prezent este consecinţa erorii în ceea ce priveşte modelul de privatizare şi reforma sectorului agrar preluat de la ţările din fosta URSS cu care personal nu a fost de acord.

Bătălia cea mare s-a dat pe modelul de privatizare şi reformă în agricultură. Deşi Guvernul elaborase un program de privatizare şi reformă în sectorul agricol, bazat pe legile şi principiile economice cum ar fi motivaţia, competitivitatea, asocierea şi cooperarea, Parlamentul şi Preşedinţia „au căzut pradă” acceptând un model social-populist propus de un grup de diletanţi, care aminteşte de lozincile demagogice ale bolşevicilor din 1917 - „fabricile muncitorilor, pământul ţăranilor”.

În rezultatul acestei erori dramatice a fost complet distrus potenţialul economic al ţării, a fost pauperizată 90% din populaţie, a apărut fenomenul exodului catastrofal al populaţiei active peste 30%, drame în familii, copii rămaşi fără părinţi etc.

În acelaşi timp, un grup de „băieţi şmecheri” au profitat de dezastrul produs în economie în ultimii 25 de ani şi, practic, au acaparat toate proprietăţile statului, inclusiv prin privatizări ilicite. Această gaşcă mică de ,,deştepţi” a stat la baza apariţiei fenomenului de oligarhie. După ce a pus mâna pe puterea economică, a pus stăpânire şi pe puterea politică, supunându-şi toate instituţiile statului care astăzi nu mai funcţionează în interesele ţării şi cetăţenilor.

În acelaşi context, Valeriu Muravschi atenţionează că problema Republicii Moldova este că guvernarea nu acţionează conform legilor, ci în baza un cod al lumii interlope.

Astfel, interesul personal, material şi financiar, împreună cu ambiţiile bolnăvicioase pentru putere ale noilor guvernanţi, au condus ţara spre situaţia dezastruoasă cu care ne confruntăm astăzi. Din 2009 constatăm că pe an ce trece lucrurile degradează tot mai mult. Desigur, lovitura catastrofală a fost dată în sistemul financiar-bancar, unicul sistem relativ funcţional până la „jaful secolului”.

În opinia fostului prim-ministru, în prezent este imposibil de a recupera toţi banii sustraşi din cele trei bănci, fiindcă cu cât mai mult timp trece, cu atât mai multe scheme sunt folosite pentru a şterge urmele, dar totodată nu întâmplător a apărut şi iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală.

“Majoritatea averilor mari sunt obţinute prin corupţie, evaziune fiscală, contrabandă şi privatizări ilicite. Astăzi, în Republica Moldova, doar din aceste surse poţi să faci averi serioase”, a adăugat fostul şef al cabinetului de miniştri, potrivit sursei citate.

În concluzie, Valeriu Muravschi susţine că toţi cei aflaţi la guvernare în Moldova, într-o măsură sau alta, sunt responsabili de „jaful secolului” şi fiecare va răspunde. Ei sunt conştienţi că descoperirea misterului legat de miliardul furat înseamnă revoluţie, iar ca rezultat întreaga clasă politică va fi schimbată.