Ungaria ar putea lansa o campanie de suprimare a tuturor organizaţiilor finanţate de Soros

Ungaria a anunţat că plănuieşte să ia măsuri împotriva organizaţiilor nonguvernamentale asociate cu miliardarul George Soros, întrucât Donald Trump va ocupa Biroul Oval.
Miliardarul George Soros
Miliardarul George Soros (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Membră a Uniunii Europene şi ţara nativă a lui Soros, Ungaria a susţinut că va folosi “toate instrumentele aflate la dispoziţie” pentru “a înlătura” ONG-urile finanţate de George Soros, care “servesc [obiectivelor] capitaliştilor globali”, a declarat reporterilor, marţi, Szilard Nemeth, vicepreşedinte al partidului ungar de guvernământ Fidesz.

Nimeni nu a răspuns apelurilor telefonice adresate de către Bloomberg News organizaţiei Open Society Institute, cu sediul în Budapesta.

“Simt că există o oportunitate pentru acest lucru, pe plan internaţional”, ca urmare a alegerii lui Trump, a declarat Nemeth, fiind citat de serviciul ungar de ştiri de stat MTI. Legiuitorii ungari vor începe să dezbată un proiect de lege pentru a permite autorităţilor să verifice directorii de ONG-uri, conform agendei legislative a Parlamentului din Budapesta.

Viktor Orban a fost primul lider european care a susţinut public campania lui Trump şi aparent a fost invitat de preşedintele ales american să viziteze SUA. Orban a ignorat criticile venite din partea Comisiei Europene şi a administraţiei preşedintelui Barack Obama pentru crearea unui auto-denumit “stat închis” modelat după regimuri totalitare precum China, Turcia sau Rusia.

În 2014, Orban a ordonat personal agenţiei de stat pentru audit să ancheteze fundaţiile finanţate de Norvegia şi a declarat că grupurile societăţii civile finanţate din afara ţării erau acoperiri pentru “activiştii politici plătiţi”. Ca urmare a victoriei lui Trump, preşedintele ungar s-a simţit îmboldit să critice şi mai mult structurile establishmentului european şi a susţinătorilor săi cheie.

Orban şi administraţia sa au menţionat în repetate rânduri ONG-urile susţinute de Soros, un susţinător proeminent al clanului Clinton şi al Partidului Democrat.

Orban nu este singur: Trump l-a acuzat de asemenea pe miliardarul de 86 de ani că face parte dintr-o “structură globală de putere care este responsabilă pentru decizii economice care au dus la jefuirea clasei muncitoare, care ne-au jefuit ţara [SUA, n.r.] de avere şi care îndeasă bani în buzunarele unui grup mic de corporaţii masive şi entităţi politice”.

Într-o reclamă pre-electorală, Orban a prezentat imagini cu Soros alături de preşedinta Federal Reserve, Janet Yellen, şi directorul general al Goldman Sachs Group Inc., Lloyd Blankfein. Liga Anti-Defăimare a criticat reclama pentru că a abordat “subiecte pe care anti-semiţii le-au folosit timp de secole”.

De atunci lucrurile s-au schimbat, totuşi, şi Trump a numit în administrtaţia sa doi membri proeminenţi ai Goldman, Steven Mnuchin şi Gary Cohn.