Mason de rang înalt arestat în Italia pentru hăckuirea de emailuri în cazul Draghi

Politia italiană a arestat marţi doi fraţi, unul dintre ei fiind un mason de rang înalt, pentru hăckuirea emailurilor preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a fostului premier Matteo Renzi şi altor câtorva mii de persoane.
Piramida şi ochiul de pe bancnota americană de un dolar
Piramida şi ochiul de pe bancnota americană de un dolar (Pix-a-bay)

Un tribunal din Roma a ordonat arestarea lui Giulio Occhionero, 45 de ani, şi a surorii sale Francesca Maria Occhionero, 48 de ani, pentru furtul de secrete de stat şi hacking.

“Au fost hăckuite zeci de mii de conturi de email şi, printre ele, au fost conturi ce aparţin unor bancheri, oameni de afaceri şi chiar unor cardinali ai Vaticanului”, a declarat Roberto Di Legami, seful unităţii poliţieneşti specializate în infracţiuni cibernetice care a condus investigaţia.

Giulio Occhionero, un inginer cu pregătire în domeniul nuclear şi co-fondator al firmei de investiţii Westland Securities, a folosit un malware pentru a infecta conturi de email. Intenţia este, aparent, de a face ulterior investiţii pe baza unor informaţii secrete, a declarat Legami.

Conform Huffington Post, Giulio Occhionero are legături cu cercurile masoneriei italiene, având în trecut un grad senior în cadrul unei loje romane.

Contul lui Draghi la Banca Italiei, unde a fost anterior guvernator, şi contul personal de Apple al lui Renzi ce a fost folosit în perioada în care era premier, s-au numărat printre conturile infectate de acel virus informatic, conform mandatului de arestare. Contul oficial de email al lui Renzi a fost de asemenea vizat, a adăugat Legami.

Totuşi, contul lui Draghi la BCE nu a fost listat în mandatul de arestare ca fiind compromis şi o sursă apropiată de această chestiune a declarat că nu există nicio dovadă că atacul cibernetic a reuşit într-adevăr să spargă vreun cont al Băncii Centrale Europene.

Un purtător de cuvânt al lui Renzi e evitat să comenteze chestiunea, iar BCE a refuzat. Banca Italiei, al cărui fost director general Fabrizio Saccomanni, de asemenea o victimă, a refuzat la rândul ei să comenteze imediat incidentul.

Atacurile cibernetice sunt în centrul atenţiei după ce agenţiile americane de informaţii au declarat - din nou fără a aduce dovezi suplimentare - săptămâna trecută că Rusia a desfăşurat o campanie de spionaj cibernetic pentru a discredita candidatul democrat Hillary Clinton şi pentru a-l susţine pe republicanul Donald Trump în campania prezidenţială americană din noiembrie 2016.

Nu există niciun fel de dovezi că hackerii italieni acţionau în numele unor state străine, a adăugat Legami.

Occhionero a fost un membru de rang înalt al unei loje masonice, care în Italia este înfăşurată în secretism. Printre persoanele pe care acesta le-a monitorizat se afla un mare maestru al unei mari loje masonice italiene, conform mandatului de arestare emis pe numele său.

Occhionero, care înseamă “ochiul negru sau “cel care vede" în limba italiană, a folosit un malware personalizat numit "EyePyramid", făcând o referire la ochiul atotvăzător al piramideri, asemănător cu cel amplasat pe spatele bancnotei de 1 dolar american.

Datele furate au fost stocate pe servere în Prior Lake, statul american Minnesota şi Salt Lake City, statul american Utah, au arătat documentele de tribunal.

FBI-ul a confiscat serverele şi le va trimite autorităţile italiene, a adăugat Legami.

Deşi cea mai mare parte a atacului pare să se fi concentrat pe conturi de email, există dovezi că Occhionero a reuşit să instaleze un keylogger pe unele calculatoare, permiţându-i să ştie fiecare tastă apăsată de utilizatori, conform mandatului. Asemenea programe sunt folosite pentru a afla toate parolele folosite de cei care utilizează computerul infectat.

Investigaţia a început după ce un email infectat a fost detectat în aprilie 2016, deşi există dovezi că cei doi au folosit malware-ul pentru a spiona încă din 2010.

Până acum, investigaţia a arătat că s-ar putea ca aproximativ 18.000 de conturi de email să fi fost sparte şi aproximativ 2.000 de parole de logare să fi fost identificate.

Adrese de email care aparţin unor firme de avocatură importante, ale unor companii de contabilitate, ale unor oficiali ai poliţiei financiare, ale unor oficiali din Ministerul Economiei, care aparţin birourilor din Vatican, sindicatelor muncii şi chiar unor grupuri specializate în recuperarea de credite au fost de asemenea puse sub supraveghere, mai susţine mandatul de arestare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe