Viitorul trezorier al SUA, Steven Mnuchin, acuzat de practici ilegale. Confirmarea sa în dubiu

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a nominalizat un fost director al Goldman Sachs în funcţia de secretar al Trezoreriei. Dar anchetarea acestuia pentru practici ilegale şi refuzul de a răspunde la întrebările unui senator din Ohio ar putea periclita confirmarea de către Congres.
Steven Mnuchin, fost director al Goldman Sachs.
Steven Mnuchin, fost director al Goldman Sachs. (Getty Images)

Confirmarea lui Steven Mnuchin, fost partener al Goldman Sachs, în funcţia de secretar al Trezoreriei SUA ar putea fi problematică după ce acesta a refuzat să răspundă întrebărilor venite din partea unui senator, cu privire la modul în care a profitat de criza ipotecară din 2009.

După cum notează Bloomberg, deşi Mnuchin se poate baza pe suportul majorităţii republicanilor din Senat pentru confirmare, democraţii au semnalat că nu-l vor. Fostul partener al Goldman a profitat de pe urma prăbuşirii pieţei de imobiliare în 2007-2008, când, împreună cu un grup de investitori, au cumpărat un creditor ipotecar falit, ulterior redenumit OneWest Bank. Cazul este investigat pentru presupusa utilizare de practici necinstite de executare a ipotecilor.

Se pare că exact acţiunile lui Mnuchin la OneWest Bank sunt cele care vor fi un subiect incendiar în timpul audierii de confirmare, în special după raportul publicat de The Intercept, în care un memorandum divulgat, conceput de şefii Secţiei pentru Protecţia Consumatorului din cadrul Biroului Procuraturii Generale din statul California, susţine că aceştia au descoperit “dovezi care arată practici ilegale sistemice” în urma unei investigaţii de un an asupra OneWest Bank.

OneWest Bank a fost condusă de Mnuchin în perioada 2009-2015 şi a încălcat în repetate rânduri legile californiene privind executarea ipotecilor în timpul acelei perioade, conform memorandumului din 2013 nedezvăluit până acum.

Memorandumul obţinut de The Intercept susţine că OneWest a alungat forţat proprietarii de case datornici prin încălcarea termenilor înştiinţărilor şi a perioadei de aşteptare, a antedatat ilegal documente importante şi a manipulat efectiv licitaţiile pentru executări ipotecare.

Într-un alt caz, Mnuchin a ordonat personal închiderea afară a proprietarului unei locuinţe în timpul unui viscol în Minneapolis şi în alt caz Mnuchin personal a cerut executarea ipotecii datorită faptului că proprietarul locuinţei a plătit cu 27 de cenţi mai puţin.

Într-o cerere detaliată de 22 de pagini, procurorii implicaţi în ancheta asupra OneWest Bank au identificat peste o mie de încălcări ale legii într-o mică parte a creditelor OneWest pe care au reuşit să o examineze şi au recomandat ca procurorul general Kamala Harris să intenteze o acţiune de executare civilă împotriva băncii. Ei chiar au făcut o reclamaţie juridică prin care au urmărit să obţină, printre altele, penalităţi în valoare de milioane de dolari.

Biroul lui Harris, fără nicio explicaţie, a refuzat să judece cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe