Fost Procuror General: În Moldova cel mai corupt este sistemul judecătoresc

Din toate structurile de stat şi publice din Moldova, cel mai corupt este sistemul judecătoresc, susţine Gurbulea, fost procuror general din perioada guvernării comuniste. CSM cere nume concrete ale magistraţilor care iau mită.
Balanţa justiţiei
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)

Fostul Procuror General al Republicii Moldova în perioada anilor 2007 - 2009, Valeriu Gurbulea a declarat că, din toate structurile de stat şi publice din Moldova, sistemul judecătoresc este cel mai corupt. Cu toate acestea nu ar fi corect să se afirme că toţi judecătorii iau mită şi sunt corupţi pentru că sunt printre ei şi oameni oneşti.

„Judecând după "tarifele" din sistemul judecătoresc, un magistrat îşi poate asigura un trai liniştit la bătrâneţe "rezolvând" două-trei cazuri. Ispita e mare şi solicitările de a rezolva o problemă sau alta în instanţă tot sunt multe. Sunt departe de gândul că toţi judecătorii sunt corupţi, dar cred sincer că sistemul judecătoresc este unul dintre cele mai corupte din Republica Moldova”, a menţionat Valeriu Gurbulea, într-un interviu pentru sputnik.md.

Potrivit sursei citate, Gurbulea afirmă că iau mită în proporţii foarte mari judecătorii care judecă dosare civile şi anume diverse litigii legate de patrimoniu, proprietăţi, imobile, sancţiuni financiare, tranzacţii financiare. Sunt mulţi oameni care vor să rezolve aceste litigii mituind judecătorul. Dar aceasta nu înseamnă că cineva îi forţează mâna magistratului să ia mită, el este liber să aleagă.

Declaraţiile lui Valeriu Gurbulea au fost contestate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care într-un comunicat de presă scrie că fostul procuror operează cu date generale şi presupuneri.

CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, a apreciat declaraţiile fostului Procuror General ca fiind de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, deoarece în articol nu sunt menţionate date concrete referitoare la un caz de corupţie a unui judecător, ci doar date generale şi presupuneri. Fapt care nu inspiră credibilitate şi seriozitate.

În concluzie, CSM îndeamnă societatea civilă să sesizeze Inspecţia judiciară în legătură cu activitatea judecătorilor care manifestă acţiuni concrete de neglijenţă profesională.

Menţionăm că recent, Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a menţionat că în 2011, la demararea strategiei de reformă în sectorul justiţiei, nu aveau încredere în justiţie 75%, iar în 2016 procentul a crescut la 89%, asta deoarece sistemul judiciar nu apare ca o putere reprezentată de oameni corecţi. Cu toate acestea, CSM nu se grăbeşte să ia măsuri de autocurăţire a sistemului.