Protest in faţa CSM Moldova după declaraţiile judecătorului Victor Orîndaş (video)

Asociaţia Falun Dafa răspunde la declaraţiile făcute de către judecătorul Victor Orîndaş despre presiunile exercitate asupra lui în luarea deciziei de a scoate în afara legii asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong din Moldova
Tatiana Chiriac, preşedinta Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Republica Moldova
Tatiana Chiriac, preşedinta Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Republica Moldova (captură foto)

După ce judecătorul Victor Orîndaş a menţionat public că SIS-ul şi un superior de-al său din Justiţie au exercitat presiuni cu scopul de a scoate în afara legii asociaţiile Falun Dafa din Moldova, membrii asociaţiei obşteşti au protestat pe 10 noiembrie în faţa CSM cerând un proces transparent şi eliminarea oricărei influenţe în justiţie.

Preşedinta Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Republica Moldova, Tatiana Chiriac, face apel la integritate şi transparenţă în judecarea dosarelor, precum şi la o analiză lucidă din partea reprezentanţilor justiţiei şi a factorilor politici cu privire la consecinţele nerespectării statului de drept.

În timpul protestului organizat ca răspuns la declaraţiile făcute de Victor Orîndaş despre presiunile exercitate asupra sa în luarea unei decizii pe dosarele Falun Dafa, serviciul de securitate a preşedintelui a încercat în zadar să intimideze protestatarii.

Gărzile lui Timofti au cerut protestatarilor să se mute din faţa clădirii.

Tatiana Chiriac, organizatoarea protestului din faţa CSM, a declarat: "Din presă am aflat despre nota informativă depusă de Victor Orândaş, judecător al Judecătoriei Comerciale de circumscripţie, şi am înţeles că astăzi va fi examinată în şedinţa Consililui Superior al Magistraturii.

Am fost intrigată, alarmată, motivată de declaraţiile lui să fiu astăzi aici, deoarece în nota sa informativă, dumnealui dă detalii prin care explică anume la examinarea dosarelor ce ţine de activitatea asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong a fost supus presiunilor din partea preşedintelui instanţei Ion Ţurcanu. Noi nu ştim până la această oră, dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar am considerat că este necesar să mergem în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, să cerem membrilor acestui Consiliu să dea dovadă de integritate, de transparenţă şi să ne informeze în mod obligatoriu despre faptul dacă s-au adeverit sau nu aceste informaţii.

Dacă ceea ce spune Orândaş în nota sa informativă este adevărat, atunci suntem într-un stat nu numai captiv, dar de fapt o clică de influenţe de la Serviciul de Informaţii şi Securitate, din partea superiorilor judecătorilor, ceea ce pune în pericol direct toată activitatea sistemului judecătoresc.

Noi ştim că Victor Orândaş a fost demis în urma avizului Serviciului de Informaţii şi Securitate, şi în acest caz, dacă el a fost influenţat de aceşti ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, despre care el afirmă că i-au spus că este normal să fie influenţă, că este politica statului în privinţa activităţii asociaţiilor care le reprezint, atunci îmi pun întrebarea: Cu ce ne deosebim noi de China? Acolo unde practicanţii sunt 16 ani supuşi acestor persecuţii.

În perioada activităţii asociaţiilor nu prea am avut parte de vreme bună, dar de fiecare dată aveam o speranţă că oamenii vor înţelege ce facem noi, şi anume că promovăm drepturile unor oameni opresaţi în China, care nu au posibilitatea de a vorbi, şi chiar mă aşteptam că politicienii noştri se vor alipi nouă, vor scoate un cuvânt, măcar, în apărarea noastră, în apărarea celor din China, dar cu regret, citind toată presa, citind nota informativă a judecătorului Orândaş, mi-am dat seama că totul este mult mai grav, că după pelerină stau nişte factori care de fapt decid totul, iar justiţia este doar ceva formal, dar asta trebuie să ne pună în gardă...Dacă nici în instanţele de judecătă nu mai avem speranţa că ne găsim dreptate, atunci ce ne facem?

Sunt aici, nu să îi susţin activitatea domnului Orândaş, dar sunt aici pentru acea într-adevăr transparenţă, integritate, şi ceilalţi judecători sunt sigură că au fost supuşi aceloraşi influenţe, judecătorii de la Curtea de Apel, de la Curtea Supremă de Justiţie, faceţi un pas înainte şi demascaţi-i pe cei care vă dirijează cu viaţa. Nu o să puteţi trăi mult cu o conştiinţă pătată! Nu o să puteţi să aveţi beneficii. Funcţia încă nu e tot. Funcţia puţin ce înseamnă pentru soarta unui om. Faceţi un pas înainte, demascaţi-i pe toţi! Să ştie cine trag sforile până la urmă", a mai notat doamna Chiriac.

Reamintim că cu câteva zile în urmă, seara târziu la redacţia Epoch Times din Bucureşti, s-a prezentat judecătorul moldovean Victor Orîndaş, cu un caz ieşit din comun şi dorinta de a vorbi presei.

Judecătorul acuză presiuni făcute asupra sa de către un superior de-al său din Justiţie, precum şi de doi agenţi SIS, care îl îndemnau să judece după comandă unul dintre cele mai bizare cazuri înregistrate de Justiţia de la Chişinău în ultimii ani – închiderea Asociaţiilor Obşteşti Falun Gong.