Protest cu intimidări la Consiliul Superior al Magistraturii

Membri ai Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Moldova care au protestat paşnic în faţa Consiliului Superior al Magistraturii datorită încălcării drepturilor la un proces legal garantat, au fost intimidaţi de forţele de ordine.
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii (Epoch Times România)

Membri ai Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Moldova au fost prezenţi în faţa Consiliului Superior al Magistrturii (CSM) după ce au aflat că judecătorul Victor Orîndaş a depus o plângere către CSM, citând presiunile făcute de către şeful său, Ion Ţurcanu. Nota informativă a fost dezbătută de CSM, marţi, 10 noiembrie cu uşile închise, deşi legea prevede că şedinţele sunt deschise publicului. Magistraţii de la CSM au luat act de nota informativă şi au remis materialele Procurorului General pentru a investiga cazul sub aspect penal.

Reprezentanţii Asociaţiei Falun Dafa din Moldova s-au arătat alarmaţi de conţinutul declaraţiilor judecătorului Orîndaş apărute în presă. În opinia lor, aceste declaraţii confirmă faptul că nu au avut parte de un proces corect şi nepărtinitor în dosarele de dizolvare a activităţii Asociaţiilor, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România.

Deşi protestau paşnic şi în concordanţă cu legislaţia RM, aceştia au fost totuşi intimidaţi de poliţiştii prezenţi în faţa CSM şi de un reprezentant al gărzii lui Timofti, sub pretextul că preşedintele urma să ajungă la CSM. Deşi vizita preşedintelui a fost una neoficială, protestatarilor li s-a cerut insistent să „elibereze zona” din imediata apropiere a CSM, motivând că s-ar afla în „zona zero” şi că ar încălca legea cu privire la protecţie şi paza de stat.

Este de menţionat faptul că la 3 noiembrie, judecătorul Orîndaş a emis o încheiere de scoatere de pe rol a cererii privind dizolvarea şi radierea din Registrul asociaţiilor necomerciale a Asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong, în care a concluzionat la punctele 12-15 că simbolul ”Falun” nu are conotaţie extremistă, iar procesele de judecată împotriva Asociaţiilor menţionate este un abuz din partea autorităţilor R. Moldova, se menţionează în sursa citată.

Consiliul Superior al Magistraturii este unicul organ constituit pentru autoadministrarea judecătorească, fiind independent şi format în vederea organizării, funcţionării şi asigurării independenţei sistemului judecătoresc în Republica Moldova.