Guvernul Moldovei aprobă unele scutiri de taxe pentru acces în justiţie, dar îi împovărează pe alţii

Guvernul de la Chişinău susţine că a aprobat scutiri de la achitarea taxei de stat pentru depunerea cererilor în judecată, însă potrivit noilor modificări, agenţii economici posibil să achite taxe mai mari decât până acum.
Şedinţa Guvernului de la Chişinău
Şedinţa Guvernului de la Chişinău (gov.md)

Cabinetul de miniştri al R. Moldova anunţă că a aprobat, miercuri, o serie de modificări legislative care vizează cazurile de scutire de la încasarea taxei de stat pentru depunerea cererilor de chemare în judecată. Conform noilor prevederi legale, vor fi scutite de plata taxei de stat victimele violenţei în familie, care se adresează în instanţă pentru repararea prejudiciului material sau moral. Nu vor achita plata pentru intentarea procesului de judecată persoanele care au avut de suferit în urma unor infracţiuni şi solicită repararea daunelor.

Proiectul de lege avizat de către Guvern, de asemenea, prevede scutirea de la plata taxei de stat a agenţilor economici care solicită de la instanţa de judecată declararea nulităţii actelor emise de organele administraţiei publice, de întreprinderile şi organizaţile care prestează servicii de interes public.

Menţionăm că în prezent, această taxă este de 200 de lei. Concomitent, au fost operate modificări la calcularea taxei pentru examinarea litigiilor economice - aceasta va constitui 3% din suma totală a acţiunii civile - fiind exclusă prevederea actuală din Legea taxei de stat “dar nu mai mult de 50 000 lei”.

Potrivit serviciului de presă al instituţiei, modificările legislative efectuate au fost necesare pentru a facilita accesul la justiţie prin reducerea costurilor şi cheltuielilor aferente unui proces de judecată deşi în prezent tarifele taxei de stat pentru cererile de chemare în judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial, cererile de contestare a unui titlu executoriu sau a unui alt document prin care încasarea se produce în mod incontestabil este în mărime de 3% din valoarea acţiunii sau din suma încasată, dar nu mai puţin de 150 lei şi nu mai mult de 25 000 lei de la persoanele fizice şi nu mai puţin de 270 lei şi nu mai mult de 50 000 lei de la persoanele juridice.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru adoptare.