Cîţu anunţă data la care începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid: 28 septembrie

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Screenshot)
Andrei Popescu
22.09.2021

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, la sfârşitul şedinţei de guvern, că, începând cu data de 28 septembrie, va începe să fie administrată cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca. În plus, potrivit premierului, doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială.

“Astăzi a avut loc şedinţa CNCAV la care au participat membrii comitetului alături de reprezentanţii instituţiilor implicate în campania naţională de vaccinare împotriva COVID - Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Institutul Naţional de Sănătate Publică - şi am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna, Oxford Astra Zeneca, să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială”, a precizat premierul, la Palatul Victoria.

De asemenea, Cîţu a afirmat că prezentarea la vaccinare se poate face prin metode deja cunoscute, direct la centrul de vaccinare sau prin programare în platformă.

“Începând cu data de 28 septembrie, deci de marţi, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna, Oxford Astra Zeneca. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Deci cei care au AstraZeneca acum vor face a treia doză pe bază de ARN mesager. Având începerea vaccinării cu Johnson & Johnson mai târziu, prima doză în 4 mai, şi necesitatea unor date ştiinţifice suplimentare pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară la acest moment administrarea dozei de rapel. Deci la Johnson & Johnson nu se administrează această a treia doză”, a mai explicat premierul.

În ceea ce priveşte doza a treia, Cîţu a afirmat că aceasta este recomandată pentru persoanele cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe de Covid, pentru persoanele vulnerabile, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale, precum şi alte categorii de persoane vulnerabile prevăzute în strategia de vaccinare, precum persoane cu risc mare de expunere, personal medico-social şi personal din învăţământ.

“Persoanele care se vaccinează cu cea de-a treia doză vor primi adeverinţă de vaccinare care va cuprinde toate cele trei doze efectuate şi automat va fi, cred, introdusă şi în certificatul verde”, a continuat premierul.

Întrebat dacă o persoană care şi-a făcut a doua doză de vaccin în urmă cu peste şase luni dar încă nu şi-a făcut cea de-a treia doză riscă să aibă probleme atunci când vrea să meargă, de exemplu, la cinematograf sau restaurant, Cîţu a precizat:

“Nu riscaţi deocamdată. Nu suntem absurzi. Va fi o perioadă în care se va putea merge [la vaccinare pentru a treia doză – n.r.]”.

Totodată, întrebat dacă România ia în calcul să adopte o măsură prin care certificatul verde sau digital să fie valabil doar o anumită perioadă din momentul administrării celei de-a doua sau a treia doze, premierul a răspuns:

“În acest moment nu. Dacă se schimbă ceva, vă vom informa”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor