Clătite la cuptor - umplute cu spanac şi brânza dulce

Clătite la cuptor
Clătite la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Popularitatea şi versatilitatea clătitelor e bine cunoscută atât în bucătăria tradiţională românească cât şi în cea internaţională. În funcţie de umplutură, clătitele se servesc atât sub formă de aperitive, cât şi ca desert. Reţeta pe care v-o propunem mai jos poate sta cu cinste alături de alte aperitive delicioase pe placul întregii familii.

Ingrediente:

pentru clătite:

250 g făină,
5 g sare,
60 g zahăr,
330 ml lapte,
2 ouă bătute,
un pacheţel de vanilie,
30 g unt topit,
coajă rasă de la o lămâie

pentru umplutură:

450 g spanac proaspăt sau 225 g spanac congelat,
2 linguri de unt sau ulei,
450 g brânză dulce,
1/4 ceaşcă smântână,
3 ouă,
1/2 linguriţă de sare,
nucşoara măcinată după gust,

1/2 cană de parmezan ras sau caşcaval

Modul de preparare:

Pentru prepararea clătitelor, făina se cerne într-un castron, apoi se adaugă ouăle bătute şi se amestecă uşor cu telul. Într-un alt castron se pune sarea, zahărul şi vanilia în lapte, amestecându-se uşor. În castronul cu făină, se adaugă treptat laptele, amestecându-se în continuare, până când aluatul devine cremos ca o smântână. Se adaugă apoi untul topit şi cam o treime din coaja rasă de la o lămâie. Aluatul se pune la frigider şi se lasă să se odihnească cam o oră.

Se pune tigaia de clătite sau teflon pe foc (între mediu şi mare). După ce tigaia s-a încins bine, înainte de-a coace prima clătită, se unge cu puţin unt.

Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită), şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătita începe să se desprindă de pe marginile tigăii, se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut.

Se repetă operaţia până când se termină tot aluatul de clătite. Din compoziţia de mai sus ies 10 clătite.

Prepararea umpluturii:

Dacă folosiţi spanac proaspăt, acesta se spală bine în câteva ape, apoi se pune la scăzut într-o tigaie în care se încălzesc 2 linguri de unt sau ulei. Când frunzele devin moi, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Spanacul congelat se dezgheaţă apoi se strecoară de excesul de apă.

Brânza se zdrobeşte bine cu o furculiţă, apoi se amestecă împreună cu untul şi smântâna, spanacul şi 1/2 linguriţă de sare. Se adaugă ouăle şi se amestecă bine. La sfârşit se condimentează cu nucşoară.

Asamblarea clătitelor:

Puneţi 2 sau 3 linguri din amestecul de brânză în mijlocul clătitei, împăturaţi clătita la cele două capete ale umpluturii şi rulaţi.

Aşezaţi clătitele împăturate în vasul de copt cu capătul rulat în jos, le ungeţi bine cu unt topit, apoi radeţi brânza uscată. Acoperiţi vasul de copt cu un capac sau folie de aluminiu şi daţi la cuptor în cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 C).

După 15 minute, îndepărtaţi folia sau capacul, astfel încât clătitele se vor rumeni. Când sunt rumenite, clătitele prind o culoare aurie. Se scot din cuptor şi se servesc calde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură