Clubul Studenţilor Diplomaţi: Cum pot avea acces tinerii la o carieră într-un domeniu destul de greu accesibil

Studenţi la intrarea unei facultăţi (Mihut Savu / The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
27.03.2013

Obţinerea unui job ca diplomat este un lucru aproape imposibil pentru tinerii aflaţi la începutul carierei şi care nu au aproape deloc cunoştinţe despre acest domeniu. Cei care sunt pasionaţi de lumea diplomaţiei şi vor să afle cât mai multe dintre tainele acestei meserii, în speranţa ca la un moment dat vor putea lucra în acest domeniu, sunt aşteptaţi la să participe la proiectul Clubul Studenţilor Diplomaţi.

Tinerii care doresc să afle secretele diplomaţiei trebuie să se adreseze Asociaţiei Studenţilor Economişti din România (ASER), organizatorul proiectului.

“Cei interesaţi vor completa un formular se înscriere, iar selecţia se va face pe baza acestuia şi a unui interviu care va urma. Noi avem un profil al participantului la acest proiect care trebuie să aibă noţiuni despre diplomaţie, care vor fi testate prin completarea formularului şi prin interviul ulterior, să ştie ce se întâmplă în România în acest domeniu şi să poată oferi detalii. Contează mai puţin facultatea de la care provin studenţii, important e să fie pasionaţi de diplomaţie, nu au nevoie de nicio atestare a cunoştinţelor”, a declarat, pentru Epoch Times, Andrei Lasc, vicepreşedinte al Asociaţiei Studenţilor Economişti din România (ASER).

Proiectul, aflat la cea de a IV-a ediţie, le va oferi şansa tinerilor să aibă acces la mediul diplomatic şi o reală oportunitate de a învăţa ce înseamnă diplomaţia şi ce presupune cariera de diplomat, au precizat organizatorii. Ediţia de anul acesta se adresează în special studenţilor de la Academia de Studii Economice (ASE), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Universitatea Bucureşti, Universitatea “Titu Maiorescu”, Universitatea Româno - Americană şi Universitatea „Dimitrie Cantemir”.

Proiectul se desfăşoară anul acesta în perioada 28 martie - 14 aprilie, în trei etape, la sfârşitul cărora tinerii vor avea o imagine amplă asupra diplomaţiei. La final, participanţii vor putea intra în Comunitatea Studenţilor Diplomaţi.

Prima etapă va avea loc joi, 28 martie, când se va organiza conferinţa cu tema „Diplomaţia economică – pilon al politicii externe româneşti?”, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde sunt aşteptaţi 250 de studenţi. La acest eveniment vor lua parte personalităţi din lumea diplomaţiei: Leonard Orban - comisar european, Manuel Donescu - secretar de stat în Ministerul Economiei şi acad. Gheorghe Zaman - director la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

“Dacă la prima etapă ne aşteptăm că participe 250 de studenţi interesaţi, la celelalte numărul se va reduce, în urma selecţiei realizate pe baza formularului completat şi a interviului. Se ştie că domeniul diplomatic este un cerc închis şi este destul de greu ca studenţii să aibă contacte cu diplomaţi care să le împărtăşească din cunoştinţele lor. La mesele rotunde, accesul se va pune pe interactivitate, iar studenţii le vor putea adresa întrebări diplomaţilor”, a precizat Andrei Lasc.

În cea de-a doua etapă, vor avea loc mese rotunde, pe 4 aprilie, şi care vor fi organizate ca dezbateri între aplicanţi şi personalităţi din domeniul diplomaţiei. Tinerii vor putea pune întrebări diplomaţilor prezenţi şi vor aborda temele „Provocările diplomaţiei preventive într-o lume globalizată”, „Asistenţa pentru dezvoltare”, „Implicaţiile internaţionale ale amplasării scutului antirachetă pe teritoriul României” şi „Implicaţiile Pactului fiscal european”.

La cea de treia etapă, Săptămâna diplomaţiei, 20 de aplicanţi vor fi selectaţi pentru a participa la activităţile din perioada 8-14 aprilie. Aceştia vor lua parte la numeroase training-uri şi workshop-uri în care vor fi abordate diferite teme din domeniul diplomaţiei (diplomaţie multilaterală şi bilaterală, economică sau etichetă şi protocol). Ei vor intra în contact cu personalităţi din domeniu, profesori universitari şi traineri cunoscuţi. Proiectul se va încheia cu un dineu elegant în stil diplomatic.

Aplicaţiile pentru participarea la acest proiect se primesc până pe 29 martie, pe site-ul ASER.

“Nu este uşor să obţii un loc de muncă în diplomaţie, dar ţine de om şi de pregătirea lui pentru a putea ocupa un asemenea loc. Nu le putem garanta că se vor angaja în diplomaţie după ce vor participa la proiectul nostru, dar le facilităm accesul la lumea diplomaţilor. A mai existat posibilitatea ca studenţii să participe la internship-uri la Ministerul Afacerilor Externe”, a afirmat Andrei Lasc.

***

Asociaţia Studenţilor Economişti din România este un ONG care activează de 15 ani şi are ca obiectiv să ofere posibilitatea studenţilor de a se exprima, de a se dezvolta, de a se informa mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor