Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană a renunţat la restricţionarea posibilităţii deputaţilor de a iniţia moţiunea de cenzură împotriva Guvernului

(Epoch Times)
Tatiana Chiriac
24.10.2013

Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană a renunţat la intenţia de a restricţiona posibilitatea deputaţilor de a iniţia moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Potrivit datelor "Infotag", decizia a fost luată miercuri seara, în şedinţa Consiliului Coaliţiei, convocată la propunerea deputaţilor din Partidul Democrat.

Un legislator a comunicat că democraţii au propus să se renunţe la intenţia de modificare a Regulamentului Parlamentului, motivând că nu trebuie să li se ofere deputaţilor de opoziţie un pretext pentru a acuza autorităţile că le încalcă drepturile. Proiectele iniţiale prevedeau că aceiaşi parlamentari pot cere demiterea Guvernului doar o dată în perioada unei sesiuni parlamentare sau proiectele de legi privind moţiunile de cenzură se acceptă pentru dezbateri doar în cazul în care au fost subscrise de cel puţin 51 de deputaţi ai legislativului (în prezent - cel puţin 26).

În timpul discursului ţinut săptămâna trecută la un post de televiziune, preşedintele PLDM, Vlad Filat, pledase pentru modificarea prevederilor referitoare la moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului de Miniştri.

"Este imposibil să dezbatem în fiecare săptămână chestiunea cu demiterea Guvernului, aceasta se transformă într-un teatru al absurdului. Nu poate un Guvern întreg să vină în fiecare săptămână în Parlament şi să răspundă la întrebările deputaţilor. Cred ca trebuie făcute modificări în legislaţie, să fie mai multă claritate, când poate fi înaintată o moţiune de cenzură. Nu este nici un secret, comuniştii prin scandal şi destabilizarea situaţiei caută să împiedice activitatea. Interesele cetăţenilor nu îi interesează. Dar nu mai poate dura astfel, Guvernul trebuie sa muncească", a accentuat Filat.

După dezbaterile repetate pe marginea moţiunii de cezură împotriva Guvernului, depuse de comunişti, deputaţii din majoritatea parlamentară şi-au schimbat părerea. Potrivit unor surse din Coaliţie, ei au ajuns la concluzia că iniţiind moţiune de cenzură împotriva Cabinetului de Miniştri, comuniştii se autodiscreditează, dovedindu-şi dorinţa de a genera scandaluri, şi nu de a discuta despre proiecte de legi în Parlament.

"Regulamentul Parlamentului necesită amendamente şi acestea vor fi operate. Dar am hotărât să nu atingem prevederile care stipulează modul de iniţiere a moţiunii de cenzură. Noi nu dorim nici un fel de speculaţii la acest subiect şi nu vom restricţiona drepturile opoziţiei. Ei pot înainta asemenea iniţiative chiar şi zilnic", a declarat deputatul PDM, Adrian Candu.

Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a îndemnat "să nu se grăbească cu aprecierile şi concluziile".

"Acum se elaborează un proiect de lege de operare a amendamentelor la Regulamentul Parlamentului. Toţi recunosc faptul că unele prevederi trebuie modificate. Haideţi să aşteptăm proiectul de lege final care va fi propus pentru dezbateri Parlamentului în timpul apropiat", a opinat Streleţ.

De asemenea coaliţia de Guvernare Pro-Europeană a lansat, joi, un apel la unitate a forţelor pro-europene din Moldova. În Apelul semnat de liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu şi Preşedintele Fracţiunii Liberal Reformatoare din Parlament, Ion Hadârcă, cetăţenii sunt chemaţi să vină pe 3 noiembrie, la ora 11.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale în semn de susţinere a integrării europene a Republicii Moldova.

În documentul citat se spune că necesitatea convocării manifestaţiei politice este determinată de importanţa summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru parcursul european şi pentru viitorul Moldovei, precum şi de activizarea forţelor ostile acestui parcurs.

"Republica Moldova merită un viitor mai bun şi noi suntem datori să fim uniţi pentru a-l asigura", se spune în Apel.

Iniţiativa de a organiza o manifestare în susţinerea integrării europene a Republicii Moldova a fost lansată de Filat şi Lupu. Ea este un răspuns la intenţiile Partidului Comuniştilor, de opoziţie, de a desfăşura demonstraţii ample împotriva Guvernului Leancă şi a Coaliţiei de guvernare în ansamblu.

Precizăm că Partidul Comuniştilor a încercat de două ori în câteva zile să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, din diferite motive. Parlamentul a discutat despre aceste moţiuni în şedinţele sale din 17 şi 22 octombrie, de fiecare dată moţiunile fiind votate de numai 36 de parlamentari din totalul de 101. Totodată, tribuna legislativului a fost folosită nu doar de opoziţie, pentru a critica guvernarea, dar şi de Prim-ministru, şi deputaţii din majoritatea parlamentară, care i-au criticat pe comunişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor