Coaliţia Stop TTIP îi cere premierului Ponta să ia poziţie pentru a nu se ratifica tratatele TTIP şi CETA

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

În contextul reuniunii Partidului Socialiştilor Europeni, ce va avea loc sâmbătă, 21 februarie 2015 la Madrid, coaliţia de ONG-uri STOP TTIP România i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, prin care îl îndeamnă să ceară, alături de toate partidele social-democrate europene, o poziţie comună de a nu se ratifica controversatele acorduri de liber schimb propuse între UE şi SUA (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii - TTIP) şi UE şi Canada (Acordul Economic şi Comercial UE-Canada - CETA).

ONG-urile atrag atenţia că aceste tratate ar putea afecta democraţia, drepturile angajaţilor şi ale consumatorilor, mediul şi standardele alimentare europene şi îşi exprimă opoziţia în special faţă de clauzele ISDS, clauze ce permit corporaţiilor să conteste la curţi internaţionale de arbitraj private, legile naţionale care nu le convin. De exemplu, dacă un Parlament naţional votează o lege ce ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii potrivnice. Procesele vor fi judecate nu de instanţe de judecată publică, teoretic imparţiale, ci de o curte de arbitraj. Deciziile acestor curţi de arbitraj nu pot fi atacate cu apel şi presupun, de regulă, penalităţi foarte mari pentru guverne

Mai jos redăm conţinutul integral al acestei scrisori, remisă Epoch Times de coaliţia STOP TTIP.

"În atenţia domnului preşedinte PSD,Victor Ponta

Cu privire la poziţia Partidului Social Democrat asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii în contextul reuniunii Partidului Socialiştilor Europeni, din data 21 februarie 2015

Stimate domnule preşedinte,

Suntem profund îngrijoraţi de impactul acordurilor de liber schimb propuse între UE şi SUA (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii - TTIP) şi UE şi Canada (Acordul Economic şi Comercial UE-Canada - CETA). Credem că acestea ar putea afecta democraţia, drepturile angajaţilor şi ale consumatorilor, mediul şi standardele alimentare europene.

În special, dorim să ne exprimăm opoziţia faţă de clauza de soluţionare a litigiilor între investitori şi stat (ISDS), mecanism care ar permite investitorilor străini să pretindă, în curţi de arbitraj internaţionale, milioane de euro cu titlu de despăgubiri în cazul în care guvernele naţionale aleg să adopte legi democratice care protejează sănătatea cetăţenilor şi a mediului, dar care reduc profiturile aşteptate ale corporaţiilor.

Mai mult, în cadrul unei Iniţiative Cetăţeneşti Europene Independente peste 1,4 milioane de cetăţeni europeni şi-au exprimat deja opţiunea pentru a opri TTIP şi CETA. De asemenea, consultarea publică a Comisiei Europene cu privire la ISDS a primit un răspuns record - aproape 150.000 de cetăţeni au participat, mai mult de 97% dintre opinii fiind pentru respingerea oricărei forme de ISDS.

Comisia Europeană a propus o reformă a ISDS, dar s-a demonstrat că propunerile sale fac foarte puţin pentru a elimina riscurile ISDS. Credem că această clauză este în întregime eronată şi nu poate fi reformată.

Există un sprijin puternic pentru această poziţie şi din partea organizaţiilor mediului academic şi societăţii civile. Mai mult de 100 de profesori de drept şi oamenii de ştiinţă care au participat la consultare îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la includerea ISDS în aceste tratate comerciale în timp ce Confederaţia Sindicală Europeană propune respingerea CETA, din cauza includerii ISDS

Aceste preocupări cu privire la ISDS au fost, de asemenea, ridicate şi de către membrii proeminenţi social democraţi din Parlamentul European.

Gianni Pittella, preşedintele Grupului Social Democrat din Parlamentul European a denumit ISDS ca o "linie roşie peste care nu putem trece"

Bernd Lange, preşedinte al Comisiei pentru Comerţ Internaţional, a declarat că opoziţia sa faţă de ISDS este "nenegociabilă"

David Martin, coordonator al Departamentului pentru Comerţ Internaţional din cadrul grupului Social Democrat, a descris ISDS ca pe un "scandal" şi a promis că social-democraţii vor "continua să voteze pentru a elimina acest mecanism".

De asemenea politicieni social-democraţi de rang înalt au promis că nu se vor accepta tratate comerciale, care includ ISDS:

Sigmar Gabriel, preşedinte SPD şi vicecancelarul Germaniei a declarat că "este cu totul clar că respingem aceste reguli de protecţie a investiţiilor.

Nicole Brick, Ministrul Comerţului din Franţa a confirmat că "Franţa nu este în favoarea includerii ISDS în acord."

Toate aceste pericole concrete precum şi ideea generală a acordului, aceea de a pune priorităţile companiilor deasupra drepturilor cetăţeneşti specifice modelului social democrat european sunt în totală contradicţie cu doctrina social-democrată pe care dumneavoastră în calitate de preşedinte al Partidului Social-Democrat şi colegii din Partidul Socialiştilor Europeni o promovaţi.

În contextul prezentat mai sus, în numele coaliţiei europene STOP TTIP şi cetăţenilor care s-au alăturat demersului, vă îndemnăm ca la reuniunea programată la Madrid, sâmbăta 21 februarie 2015, să cereţi ca toate partidele social-democrate europene să elaboreze o poziţie comună pentru a nu se ratifica tratatele TTIP şi CETA care să conţină clauza ISDS şi să vă asiguraţi că drepturile cetăţeneşti şi modelul social-democrat al Europei nu vor fi eliminate prin acest tratat de liber-schimb."

Coaliţia Stop TTIP România este formată din ActiveWatch, Fundaţia TERRA Mileniul III, România Fără Ei, Mining Watch, Centrul pentru Resurse Civice, România Vie, Neuer Weg, Asociaţia Edelvais, Grupul de Intervenţie Civică, Asociaţia Alburnus Maior, Campania Salvaţi Roşia Montană, Miliţia Spirituală, Asociaţia de Sprijin şi Întrajutorare Socială, Grupul Fără Fracturare, R9TM

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.