Cod galben de caniculă până vineri

(photos.com)

De azi dimineaţă a intrat în vigoare codul galben de caniculă care va fi menţinut până vineri, după cum a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie. Canicula va afecta întreaga ţară, dar mai ales sudul şi sud-estul, unde temperaturile maxime vor atinge 37 de grade Celsius. În celelalte zone, se vor înregistra frecvent 35-36 de grade în timpul după-amiezelor.

Disconforul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi pe arii extinse. În cursul zilei de sâmbătă, canicula se va menţine în sudul extrem al ţării, iar instabilitatea atmosferică se va accentua în majoritatea zonelor.

Primele corturi dotate cu aer condiţionat, medicamente şi aparatură de specialitate au fost deja amplasate, începând de ieri, în zonele centrale şi în cele aglomerate din Bucureşti, iar programul ştrandurilor şi cel al băilor publice va fi prelungit până la ora 22.00. Municipalitatea a anunţat că persoanele cu vârsta până în 14 ani au acces gratuit la băile publice. În caz de necesitate, cetăţenii au la dispoziţie şi două puncte de prim-ajutor cu personal medical specializat, aparatură medicală şi medicamente, apă şi aer condiţionat, în Pasajul Universităţii şi în Complexul Grozăveşti.

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei ca în zilele caniculare să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume zilnic, la fiecare 20 de minute, câte un pahar cu apă, chiar dacă nu există senzaţia de sete.

"În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă", potrivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii.

Medicii atrag atenţia că în zilele cu temperaturi foarte ridicate nu trebuie consumat alcool, nici măcar bere sau vin, deoarece aceste băuturi favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Totodată, este recomandată evitarea consumului în exces a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Medicii recomandă ca pe parcursul zilei să fie făcute mai multe duşuri călduţe, la final lăsând apa să se usuce pe piele, aceasta asigurând o senzaţie de răcorire rapidă.

În această perioadă, aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. Cei care trebuie să lucreze sau să stea mai mult timp în soare chiar şi la orele amiezii trebuie să poarte haine lejere, din fibre naturale şi nu sintetice, de culoare deschisă, precum şi pălărie şi ochelari de soare.

Chiar şi activităţile recreative, dar care necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul, ar trebui evitate în orele cu temperaturi maxime, potrivit specialiştilor. O atenţie mai mare trebuie acordată copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi, care în zilele caniculare vor fi hidrataţi periodic, chiar dacă nu solicită acest lucru. Plimbările sau deplasările în aer liber e bine să fie efectuate dimineaţa sau seara, când soarele este mai puţin puternic, iar temperaturile sunt relativ normale.