Colecţia Giorgio Armani Privé SS23, o fantezie luminescentă în care hainele dansează şi strălucesc [video]

Rondò Armaniano - Colecţia primăvară/vară 2023
Rondò Armaniano - Colecţia primăvară/vară 2023 (screenshot tramite video Youtube Armani)

Un dans imaginar, făcut din linii, lumină şi culori care vibrează delicat, ca şi cum ar fi refractate de o prismă. Această colecţie este o fantezie luminescentă în care hainele dansează şi strălucesc. Sunt mici jachete-bijuterie, fuste lungi, pantaloni fluizi, fourreaux care desenează siluete seducătoare. Motive de romburi inspirate de o pictură Harlequin combină suprafeţele cu geometrii colorate de roz bujor, turcoaz, verde smarald, albastru regal.

(www.armani.com)

Titlul colecţiei Giorgio Armani Privé este Rondò Armaniano. Colecţia haute couture a lui Giorgio Armani a fost prezentată la Paris, la Garde Républicaine. Şi, de această dată, este un Armani uşor, vesel, chiar dansant, în ciuda acelei figuri oarecum melancolice a măştii veneţiene care domină cu paleta sa familiară de culori.

(www.armani.com)

Pentru a evita neînţelegerile, Armani clarifică: "Nu m-am gândit imediat la Veneţia, dar referinţa la carnaval şi la comedia dell'arte m-a condus cumva acolo, la acea atmosferă. Locul imaginaţiei care găzduieşte această fantezie Privé, căreia i-am dat numele Rondò Armaniano, este un bal într-un palat rococo, cu lumini multiplicate de refracţiile cristalelor şi candelabrelor. Sunt cunoscut ca un realist, un pragmatic al modei, dar am şi o latură mai excentrică şi mai imaginativă. De fapt, romburile merg de la haine la podium, învăluind totul, iar muzica de fundal amplifică efectul".

SHOWSPACE
SHOWSPACE (www.armani.com/it)

"Nu, nu este o colecţie melancolică, ci una uşoară. Pe alocuri este spumoasă, dar niciodată previzibilă. Am folosit filtrul culorii nesaturate care m-a ajutat să contrastez tonurile de roz bujor, turcoaz, verde smarald, albastru regal si am creat compoziţii sofisticate, în conformitate cu gustul meu calm, niciodată agresiv", spune Giorgio Armani, înlăturând orice evaluare socio-conceptuală a operei sale. Şi reiterează: "Aşa cum mi se reaminteşte foarte des, acestea sunt haine speciale pentru ocazii speciale şi reprezintă creativitatea în starea ei cea mai pură. Haute couture este un vis şi trebuie să rămână aşa, este un mod de a hrăni imaginaţia şi sentimentele. Cu această colecţie, nu am vrut să vorbesc despre partea mai evidentă a carnavalului şi a festivităţii, ci să surprind aspectul său mai oniric, transmiţând emoţii. Totul pare măsurat şi calm, de fapt, «armanian», iar lumina este cea care încântă ochiul".

Hainele bijuterii de la Giorgio Armani Privé sunt cu siguranţă capodopere de măiestrie, acoperite de broderii pavate de jais, care par să se ia la întrecere cu mărgelele şi franjurile care transformă suprafeţele rochiilor în vitrine de pietre strălucitoare. Şi apoi mai sunt benzile negre care construiesc grafism şi fourreaux lungi care readuc liniile simple tipice de Armani. Este un mod evident “armanian” de a lucra pe silueta lungă şi fluidă.

(www.armani.com)

Jachetele scurte, fustele largi şi rochiile drepte (tubulare) sunt însoţite de mici volane albe care încadrează faţa. La fel ca în interioarele rococo ale palatelor veneţiene, splendoarea luminii, multiplicată de broderiile extraordinare, este cea care creează cele mai preţioase senzaţii. Totul este uşor, impalpabil şi sclipitor. Motivul diamantelor se extinde pe podium, într-o pictură care devine realitate.