Colorant cancerigen în Coca Cola şi Pepsi

(Photo Illustration by Joe Raedle / Getty Images)

Decizia unui institut american de a clasifica colorantul de caramel ca un posibil cancerigen i-a determinat pe marii producători de băuturi carbogazoase Coca Cola şi Pepsi să-şi modifice reţetele, riscând altfel ca produsele lor să poarte etichete de avertizare privind potenţialul pericol, informează The Independent.

Un studiu al Institutului Naţional pentru Ştiinţele de Sănătate a Mediului din SUA a arătat că compusul chimic 4-methylimidazole (4-MEI ), din colorantul de caramel, cauzează cancer şi leucemie la şoareci şi şobolani. Centrul Pentru Ştiinţă în Interes Public (CSIP), un organ de control pentru siguranţa mâncării, a recunoscut acest studiu, impunând ca orice produs cu o cantitate mai mare de 29 de micrograme pe porţie (330 de grame) să poarte o etichetă de avertizare privind riscul îmbolnăvirii de cancer. În particular, în această categorie intră Coca Cola şi Pepsi, cu nivele de până la 146 de micrograme pe porţie. Cele două companii deţin 90% din piaţa de băuturi carbogazoase din SUA.

Coca Cola a anunţat că îşi va modifica procesul de preparare, dar doar pe teritoriul american. În Europa, autorităţile nu consideră colorantul de caramel ca fiind periculos pentru om. Şi Pepsi a anunţat măsuri similare, doar în SUA.

Hotărârea CSIP a fost criticată atât de companiile producătoare cât şi de alte organe de control americane.

„Culoarea caramel în toate produsele noastre a fost, este şi întotdeauna va fi sănătoasă [...] Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Mâncării a reafirmat siguranţa colorării cu caramel, recent în martie 2011, şi a declarat că prezenţa lui 4-MEI în colorarea cu caramel nu este o problemă de sănătate. De fapt, 4-MEI se găseşte în multe alimente, inclusiv produse de patiserie, cafea, pâine, melasă, sos de soia, sosuri de carne şi unele beri” au declarat cei de la Coca Cola, citaţi de The Independent.

Asociaţia Americană pentru Băuturi a acuzat CSIP că ar fi luat această decizie pe baza unui singur studiu făcut pe şoareci şi şobolani şi nu pe oameni. Administraţia pentru Mâncare şi Medicamente din SUA a fost şi mai tranşantă, declarând pentru Reuters că „un consumator ar trebui să consume mult peste o mie de cutii de cola pe zi pentru a ajunge la dozele administrate în studiile care au prezentat trimiteri la cancerul de la rozătoare”.

Dacă măsurile pentru scăderea cantităţii de colorant de caramel sunt facile şi nu modifică gustul, aşa cum au asigurat Coca Cola şi Pepsi, de ce să nu fie implementate la nivel global?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură