Colosseumul din Roma se surpă

Un pom de Crăciun în faţa Colosseum-ului din Roma
Un pom de Crăciun în faţa Colosseum-ului din Roma (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.12.2011

Pe fondul temerilor asupra deteriorării Colosseumului, primarul Romei Gianni Alemanno a spus miercuri că va încuraja planurile de restaurare a structurii antice, deşi ministerul culturii neagă posibilitatea de surpare a construcţiei.

Potrivit unor numeroase rapoarte, incluzând Euronews, o bucată de tencuială s-a desprins marţi de pe Colosseum, urmată pe 25 decembrie de încă o bucată de rocă poroasă.

„A existat o negare evidentă din partea ministerului culturii, dar ce vreau să adaug este nevoia imperioasă de a accelera cât mai mult posibil lucrările la Colosseum” a afirmat Alemanno, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.

”Dincolo de nivelul mic al stricăciunii cred că este fundamental să începem restaurarea” a adăugat primarul.

Totuşi Anna Maria Moretti, responsabilul pe probleme culturale a respins rapoartele incidentului de marţi.

”Nu a căzut nici o bucată de tencuială de pe Colosseum. Suntem în contact permanent cu poliţia şi pompierii şi la mine nu a ajuns nici un raport,” a afimat Moretti, conform agenţiei AGI. Ea nu a menţionat nimic despre căderea rocii poroase în ziua de Crăciun.

Construit în secolul 1 e.n., Colosseumul diN Roma a fost cel mai mare amfiteatru construit de imperiul roman, cu o capacitate a scaunelor de 50.000 de locuri. Era folosit în special pentru sporturi sângeroase, cele mai cunoscute fiind lupte gladiatorilor până la moarte, precum şi lupte între animale şi între animale şi prizonieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor